CERIMÒNIA A OSLO

Els favorits al Nobel de la pau 2019

Les quinieles apunten a Greta Thunberg, Aiby Ahmed, Jacinda Ardern o el Papa Francesc com possibles guanyadors

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres 11 d’octubre s’entrega el premi Nobel de la pau a Oslo, guardó que premia cada any les persones que han contribuït en gran manera a la pau mundial. A diferència del Nobel de la pau de l’any passat, que va ser atorgat a la lluita contra la violència sexual en situacions de guerra, aquest any busquen solucions a la violència, a la globalització i al canvi climàtic, entre altres temes. El premi Nobel de la pau 2018 va ser per a Denis Mukwege que va fundar l’Hospital Panzi, especialitzat en tractament d’aquelles persones que han sobreviscut a la violència. També per a Nadia Murad, la iraquiana que va ser víctima dels crims de guerra. 

A la XVII Cimera Mundial dels premis Nobel de la pau que va tenir lloc a Mèxic també van apostar per procurar una millor distribució de la riquesa al món, a banda de prioritzar el canvi climàtic. 

De les 301 sol·licituds que es van presentar, les quinieles apunten que entre els favorits per aquest any figuren aquests noms:

Greta Thunberg 

L’estudiant i activista ambiental sueca podria ser recompensada pels seus esforços en una lluita mundial contra el canvi climàtic. La jove lidera el moviment ‘Fridays For Future’ (Divendres pel Futur), que proposa fer una vaga cada divendres faltant a l’escola per protestar davant el Parlament suec. Aquesta iniciativa ha sigut seguida per molts joves a diversos països. A més, Thunberg viatja des de principis d’any pel món en un veler que no contamina per alertar els líders sobre l’emergència climàtica.  

Abiy Ahmed 

El primer ministre de la República Democràtica Federal d’Etiòpia, que va arribar al poder l’abril del 2018, va pacificar Etiòpia iniciant un acord de pau entre el seu país i Eritrea.  

Raoni Metuktire

El gran líder brasiler del poble indígena kayapó ha estat lluitant durant anys contra la desforestació a l’Amazònia. A més de lluitar pels drets de la gent del seu entorn, vol protegir altres comunitats indígenes que poblen la selva amazònica. 

Jacinda Ardern

Notícies relacionades

Amb el premi Nobel de la pau, la primera ministra de Nova Zelanda veuria recompensada la seva gestió després de l’atemptat terrorista de la ultradreta  contra dues mesquites de Christchurch, el març passat. També va prohibir la venda d’armes automàtiques i semiautomàtiques. 

Papa Francesc

El Papa és un dels favorits a guanyar el premi Nobel de la pau pel seu compromís amb els refugiats i amb la recepció de migrants. 

premios-nobel-paz-efe-mexico

premios-nobel-paz-efe-mexico