ANIMALS EN PERILL D'EXTINCIÓ

Denuncien la mort de quatre linxs per caçadors a Castella-la Manxa

Ecologistes en Acció avisa que el 2019 «està sent un any tràgic» per a aquesta espècie, especialment als monts de Toledo

rjulve33463609 lince iberico181230153432

rjulve33463609 lince iberico181230153432

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’associació conservacionista Ecologistes en Acció (EA) ha alertat aquest dijous de la mort, per activitats relacionades amb la caça, de quatre linxs ibèrics a finques i vedats de la zona dels monts de Toledo des de principis del 2019, els dos últims el mes de setembre passat.

En un comunicat de premsa, EA ha assegurat que el 2019 «està sent un any tràgic per als linxs ibèrics a Castella-la Manxa», especialment a la província de Toledo, ja que en els últims mesos s’ha certificat la mort de quatre exemplars del programa de reintroducció posat en marxa pel projecte Life+Iberlince projecte Life+Iberlincea la comarca dels monts de Toledo i del qual ara es fa càrrec la Junta de Comunitats.

Segons l’associació ecologista, els casos verificats corresponen a una mort en un llaç, una altra en un cep i dos per trets amb escopetes de caça. Dues d’aquestes morts es van produir el mes de setembre passat, ha precisat Ecologistes en Acció, que ha afegit que «des que es tenen estadístiques de mortalitat de linx ibèric en aquest segle no s’havia produït una xifra tan alta de morts degudes a la caça il·legal de linxs en una zona tan concreta i en un espai de temps tan curt».

Tots caçats

En tots els casos les morts de linxs han tingut lloc per l’ús de mitjans de caça, bé sigui durant el desenvolupament d’activitats cinegètiques permeses o per l’ús de mètodes de control de predadors, ha assenyalat el grup conservacionista.

I ha considerat que les diferents circumstàncies en què s’han produït els incidents «fan encara més preocupant la situació, ja que les morts s’han produït a diferents finques i vedats de caça dels monts de Toledo, en àrees en teoria subjectes a més vigilància per ser objecte del desenvolupament del programa de reintroducció i recuperació d’aquesta espècie en perill d’extinció».

En aquest sentit, EA ha advertit que «tot apunta que, lluny del que se suposava, el linx ibèric no està efectivament protegit, sobretot davant les pràctiques cinegètiques, legals o no, i que no només s’estan donant a Castella-la Manxa, sinó també a Extremadura o Andalusia».

Carta al conseller 

Davant de la gravetat dels fets, Ecologistes en Acció ha remès un escrit al conseller de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, José Luis Escudero, en què li ha sol·licitat «transparència en la informació sobre l’espècie», així com els detalls dels expedients informatius i sancionadors oberts per aquests o altres casos de mortalitat directa de linxs que s’hagin produït aquest any.

Notícies relacionades

Així mateix, els ecologistes han demanat que, davant de l’imminent inici de la temporada de caça, es tanquin cautelarment els vedats on han aparegut els linxs morts fins que s’aclareixin els fets i es recuperi la zona del mal causat.

Ecologistes en Acció ha mostrat la seva preocupació pel fet que aquests casos no s’hagin fet públics fins ara i ha avançat que demanarà una explicació sobre això, ja que segons ha apuntat, «fins no fa gaire el projecte Iberlince i les entitats que hi participen eren molt diligents a l’hora d’informar d’aquestes situacions». 

Temes:

Animals Ecologia