TABAQUISME

Sanitat finançarà per primera vegada un medicament per deixar de fumar

La ministra en funcions Carcedo anuncia que els centres d'assistència primària podran receptar un tractament per superar l'addicció a la nicotina

nh 0197

nh 0197 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Efe

La cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut inclourà per primera vegada un medicament per deixar de fumar, que podrà ser receptat després d’un nou protocol als centres d’assistència primària i de què el Ministeri de Sanitat calcula que es podran beneficiar, d’entrada, unes 70.000 persones. Així ho ha avançat la ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, que aquesta setmana ha passat per Nova York per assistir a les diferents cimeres sobre sanitat universal i clima que s’han celebrat entorn de la 74a sessió de l’Assemblea General de l’ONU.

Fins ara, a Espanya només alguna comunitat, com Navarra, havia subvencionat tractaments de deshabituació de tabaquisme, per tant, amb aquesta decisió, ara el Ministeri fa un pas endavant i abordarà en l’àmbit nacional aquesta addicció, que provoca unes 50.000 morts anuals al país, amb la subvenció del principi actiu de la Vareniclina, la marca comercial de referència de la qual és ‘Champix’.

La ministra va detallar que el seu Ministeri portarà la Vareniclina a la pròxima comissió interministerial de preus, que se celebra demà, dilluns, en l’últim pas perquè sigui possible finançar-la com a medicament per a la deshabituació de tabac. «Ja és qüestió de setmanes que entri a la cartera de serveis», va recalcar Carcedo, que va recordar que els metges de l’atenció primària tindran un protocol de prescripció dels pacients en tractament i orientació mèdica per a la deshabituació del tabaquisme.

El Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, que aglutina una quarantena de societats científiques i mèdiques, fa dues dècades que reclama que el tractament de l’addicció a la nicotina ha de formar part de la cartera de serveis d’atenció primària, sabedors que un tractament adequat pot multiplicar fins per 10 les possibilitats de deixar de fumar amb èxit si es compara amb l’esforç personal aïllat del fumador sense recolzament professional.

Segons el parer dels professionals que lluiten diàriament als ambulatoris amb aquest greu problema de salut pública, l’administració sanitària no ha de témer pel cost del finançament d’uns productes que són eficaços i que només utilitza un 3% del total de fumadors cada any, cosa que demostra la seva idoneïtat en experiències de finançament a Navarra o programes pilot a Catalunya.

Vapejadors i cigarrets electrònics

La ministra Carcedo, que acaba d’impulsar una campanya de publicitat en contra del consum de tota mena de productes del tabac, també està preocupada amb els efectes del consum de cigarrets electrònics i vapejadors. «El que ens trobem en aquests nous productes del vapeig és que no només som davant d’un perjudici a mitjà i llarg termini, com amb el tabac tradicional», afirma Carcedo, sobretot en vista de les notícies que arriben des dels Estats Units, on les autoritats han declarat una «epidèmia» pels ‘e-cigs’, que estan provocant pneumònies severes i fins i tot morts entre la població jove.

La ministra rebutja les tesis de multinacionals com Philip Morris que comercialitzen el que denominen «productes sense fum»: «S’està venent que són per deixar de fumar quan per deixar de fumar hi ha mètodes científicament demostrats i eficaços, que ara abordem en el Sistema Nacional de Salut de forma ordenada, sistemàticament i científicament, amb els tractaments adequats».

«El que proposem a la ciutadania, pel que lluitem i és la nostra responsabilitat, és que volem que es respiri aire net, no aire amb altres contaminants diferents, nous contaminants sobre els quals hi ha molta incertesa i seriosos dubtes sobre la seva innocuïtat per a la salut», diu Carcedo, que aquests dies ha estat a l’Assemblea General de l’ONU per defensar una millora de la qualitat de l’aire i una sanitat universal.

Notícies relacionades

La ministra recorda que «els pulmons estan preparats per respirar aire net, les conseqüències de la contaminació atmosfèrica les estem veient, i és una paradoxa que quan s’estan posant precisament les alertes en els efectes de la contaminació... respirem activament substàncies que tenen efectes molt perjudicials per a la salut i que generen incerteses enormes».

Carcedo recorda que el seu Ministeri està treballant amb la idea de modificar la llei del tabac – «quan hi hagi un Govern operatiu en plenitud de funcions»– i procedir a regular els nous productes vinculats al vapeig, llocs de consum i publicitat: «Haurem d’ampliar el contingut i l’abast de la llei per donar resposta a la nova realitat».