Entra en vigor la tercera fase de l'RGC amb «un increment de quanties» i de beneficiaris

El conseller El Homrani qualifica de «prioritat» el reglament, que preveuen aprovar a inicis del 2020

zentauroepp48274695 barcelona  22 05 2019     pol tica     chakir el homrani les190529153253

zentauroepp48274695 barcelona 22 05 2019 pol tica chakir el homrani les190529153253 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha explicat que aquest diumenge entrarà en vigor la tercera fase de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que permetrà «un increment de quanties i de les persones que es podran presentar» per rebre-la, com fan actualment 79.735 titulars, amb què s’arriba a més de 124.000 beneficiaris.

Ho ha explicat en una atenció als periodistes, després de presentar les bases del que serà el pla estratègic de serveis socials, en què ha qualificat de «prioritat» l’aprovació del reglament d’aquesta llei.

Preveuen que pugui fer-se entre gener i febrer del 2020, després que passi per tots els passos obligatoris per tramitar-la, com l’àmbit local i el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc).

Amb aquesta tercera fase, a partir del 15 de setembre, la prestació passarà a ser de 644 euros en les unitats d’un sol membre, cosa que correspon a un 97% de l’Indicador de renda de suficiència (Irsc), contra el 91% que estava vigent fins aquest moment, i arribarà al 100% l’1 d’abril del 2020, segons la normativa.

Així, aplicant aquest 97%, les unitats familiars amb dos membres passaran a percebre 956 euros; les de tres, 1.029; les de quatre, 1.102, i les de cinc, 1.181, ha detallat la Conselleria en un comunicat aquest divendres.

Les quanties no només fan referència a la prestació que es rep, sinó també al llindar d’ingressos que no es pot superar per accedir a l’RGC, i preveuen que això impliqui un augment dels beneficiaris, ja que actualment el principal motiu del 40% de sol·licituds que incompleixen els requisits és superar el llindar econòmic.

Actualment, la Conselleria destina mensualment 28,1 milions d’euros a prestacions i complements de l’RGC a pensions no retributives, un import que suposa un 56% més que quan es va començar a implementar el 2017, mentre que aquests beneficiaris han crescut en un 16% en aquests dos anys, fins als 124.000.

Gràcies als plans d’inserció laboral de la prestació, des de setembre del 2017 han aconseguit accedir a un feina un total de 5.098 famílies, amb una mitjana de 350 de mensuals, i equivalen al 16% dels expedients vigents que són persones activables laboralment, no pensionistes.

«El més ràpida possible»

A la pregunta per les crítiques d’entitats que aquest dijous asseguraven que la RGC no es desplegava prou i apressaven a aprovar el reglament, ha respost: «Tots tenim la voluntat que la implementació sigui el més ràpida possible».

Ha dit que els han explicat que no poden saltar-se cap tràmit, i ha posat en relleu que «és la primera vegada que en un Consell de Govern hi ha membres d’entitats del tercer sector», amb referència al de l’RGC, i que les entitats també són presents en taules territorials.

«Aquesta feina amb les entitats ens ha permès detectar que hi ha un problema amb limitacions de la prestació», que pels seus requisits era incompatible amb estar en un servei residencial, per la qual cosa no podien rebre-la persones que estaven en un d’aquests serveis, com els sense sostre o les víctimes de violència de gènere.

Notícies relacionades

Per permetre que la rebessin, ho han afegit al reglament i, mentrestant, han fet una modificació de la llei per la qual els serveis residencials, quan preveuen que la persona podrà sortir, ho indiquen i se’ls prepara la prestació per a quan surtin, i també entren en programes d’inserció laboral.

El conseller ha explicat que s’iniciaran tres pilots territorials que permetran a persones que no en tenen dret saber que la poden percebre.