06 d’abr 2020

Anar al contingut

POST A FACEBOOK

La impactant foto que retrata els efectes del càncer infantil en la família

«Això és el càncer infantil. Ho agafes o ho deixes», ha escrit Kaitlin Burge al costat d'una imatge de la seva filla recolzant el seu germà malalt

El Periódico

La impactant foto que retrata els efectes del càncer infantil en la família

De vegades una imatge val més que mil paraules. Diu i revela molt més. És el que va pensar Kaitlin Burge, una dona de Texas (EUA), quan el passat 3 de setembre va penjar a Facebook una impactant fotografia del seu fill malalt de càncer vomitant, recolzat per la seva germana. Amb la publicació d’aquesta imatge, que s’ha viralitzat, Burge ha volgut retratar la duresa del dia a dia del seu fill i l’impacte  que el càncer infantil té no només sobre el malalt, sinó sobre tota la família.

«Això és el càncer infantil. O ho agafes o ho deixes». Amb aquesta crua frase acaba Kaitlin Burge el seu post, en el qual explica que «el que no et diuen sobre el càncer infantil és que afecta tota la família». «Sempre sents coses sobre els problemes mèdics o econòmics que comporta, ¿però quantes vegades sents parlar dels problemes que afronten les famílies que tenen més nens?, planteja. 

Al seu fill Beckett li van diagnosticar leucèmia fa un any. A la imatge, Beckett, de quatre anys, vomita mentre la seva germana Aubrey, de cinc, està al seu costat, acariciant-li l’esquena. Després d’admetre que per a alguns «això pot ser dur de veure o de llegir», relata com els seus dos fills, que només es porten 15 mesos, van passar de jugar junts a l’escola i a casa a estar junts en una habitació d’hospital freda.  I explica com la malaltia també ha canviat la vida de la seva filla. «Amb 4 anys va veure com el seu germà anava en ambulància a la UCI. Va veure dotzenes de metges sobre ell, amb màscares, agulles, medicaments... No sabia què passava. Només que al seu germà, el seu millor amic, li passava alguna cosa dolenta.»

Ja a casa, la nena va ser testimoni de l’efecte del càncer en el seu germà: «Va veure que tenia dificultats per caminar o per jugar. L’enèrgic i alegre germà petit que ella coneixia ara era un nen malalt, silenciós i somnolent. Mai volia jugar. No podia caminar sense ajuda».

Burge planteja la pregunta que potser molts es fan: ¿Per què vam portar la nena amb nosaltres i per què va veure tot això tan petita? I ella mateixa la contesta: «Els nens necessiten suport i unitat, i no els hauríem de mantenir al marge de la persona que està malalta. El més important és mostrar als malalts que els cuidem, no importa quina sigui la situació. Ella va passar molt temps al costat del seu germà, al lavabo, mentre es trobava malament. Ella va ser al seu costat. El va ajudar i el va cuidar sense importar la situació. Fins avui, estan més units. Ella sempre es cuida d’ell. Vòmits entre sessions de joc. Despertar-se per vomitar. Estant al seu costat, acariciant-li l’esquena quan està malament. Passar de 13 quilos a 9 quilos. Això és el càncer infantil. Ho agafes o ho deixes», conclou aquesta mare, que posa sobre la taula que en aquestes situacions «els germans són els oblidats la major part del temps. Fan molts sacrificis que la gent no veu».