La llei d'eutanàsia s'obre pas una altra vegada però decaurà sense Govern

El Congrés admet a tràmit la iniciativa socialista després d'un aspre debat amb PP i Vox

L'oposició acusa el PSOE de tenir finalitats propagandistes davant de la possible repetició electoral

patxi-lopez-roca

patxi-lopez-roca / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Congrés va admetre aquest dimarts a tràmit la primera proposició de llei presentada pelPSOE aquesta legislatura, destinada a fer que Espanya es converteixi en un dels pocs països que han regulatl’eutanàsia. El projecte legal anterior va decaure amb les eleccions generals de l’abril passat, després que PP i Ciutadans ampliessin en 19 ocasions el termini de presentació d’esmenes, la qual cosa va aconseguir paralitzar el projecte. I el nou intent morirà si en els pròxims 13 dies el PSOE i Podem no arriben a un acord per formar govern. 

De fet, l’encarregat de defensar la iniciativa, l’expresident del País Basc Patxi López, va assenyalar que el PSOE ha triat la regulació de l’eutanàsia com a primera iniciativa al Congrés perquè «simbolitza el que podria ser aquesta legislatura», la de «consolidació de drets, recuperació de llibertats i progrés col·lectiu». «Només ens hem de posar d’acord en el per a què [...], sé que valdria la pena", va assenyalar el diputat, en un clar missatge a Podem. 

Vox compara el PSOE amb el Tercer Reich

Notícies relacionades

L’admissió a tràmit de la regulació comptarà amb el vot a favor de tots els grups tret delPP i Vox, partits que van carregar durament contra el PSOE i els partits que recolzen el suïcidi assistit. La ultradreta va comparar els socialistes amb el Tercer Reich i va considerar que l’eutanàsia és «la resposta» del Govern davant de l’«hivern demogràfic» i el problema de natalitat. El PP no va anar tan lluny però sí que va considerar que una llei d’eutanàsia «pressiona les persones a escollir una mort anticipada en cas de sofriment». 

Amb aquests termes, el debat va ser aspre, mostra de la falta d’entesa política que assola el país. De fet, la majoria dels grups, recolzin o no l’eutanàsia, van acusar el PSOE d’utilitzar «els pacients terminals i les seves famílies» com a propaganda electoral davant de l’alta possibilitat que es repeteixin les eleccions. També Podem es va mostrar «incòmode» per la decisió del PSOE de presentar la regulació d’un dret tan important i polèmic sense saber si es conformarà un Govern. «És una falta de respecte per a les persones que volen morir dignament», va assenyalar la podemista Noelia Vera. El seu partit, però, recolzarà la iniciativa per «responsabilitat política», segons va assenyalar.