INICIATIVA SOLIDÀRIA

Un nen ingressat a Sant Pau és el visitant 35 milions del Museu del Barça

El 'tour' l'ha fet gràcies al Robot Pol, que el pacient ha controlat des de la seva habitació amb un ordinador

El personal sanitari remarca els efectes positius d'aquesta iniciativa, que permet sortir de la monotonia hospitalària

zentauroepp49783732 09 09 2019  barcelona  max adriano de 10 anys que viu a barc190909150815

zentauroepp49783732 09 09 2019 barcelona max adriano de 10 anys que viu a barc190909150815 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Aquest dilluns, Max Adriano Rivera s’ha despertat amb bones notícies al’Hospital de Sant Pau, on porta un mes ingressat. No s’imaginava que en només un parell d’hores la seva habitació s’ompliria de càmeres de televisió, expectants per veure com es convertia en el visitant número 35 milions del Museu del Barça. Sens dubte, tota una alegria per a ell, que des dels 10 anys és un gran seguidor de l’equip.

Ha fet la visita gràcies al Robot Pol, un aparell teledirigit que el nen ha pogut controlar des de l’habitació de l’hospital a través d’un ordinador. Amb dues càmeres i set micròfons, el mecanisme permet tenir una visió completa de l’espai que es visita. Li ha proporcionat la fundació Eric Abidal i la Fundació Barça, i el seu nom ret homenatge al primer nen que va utilitzar l’invent en una prova pilot, que va morir setmanes després de visitar virtualment el Camp Nou.

Max ha estat dirigint el robot per les instal·lacions del Barça, seguint les indicacions dels voluntaris. Mentrestant, ha estat explicant als mitjans la il·lusió que li fa ser el visitant número 35 milions del museu. «No m’ho esperava», diu sense treure els ulls de la pantalla. A més li han regalat una samarreta de l’equip, al dors del qual es pot llegir ‘Visitant’ i el número 35. «¿Qui t’agradaria que la firmés?» el pregunten. El nen no s’ho pensa dos cops: «Messi», per descomptat. 

Escapar-se de la monotonia hospitalària

Notícies relacionades

La seva mare, Petronila, observava somrient la situació mentre s’ocupa dels seus dos fills més petits. Ella tampoc sabia res de la sorpresa fins un parell d’hores abans. «Max és un gran seguidor del Barça i li agrada molt el futbol. Juga a l’equip de la seva escola i, a més, li agrada dissenyar les seves pròpies botes de futbol», explica. Això sí, malgrat aquesta petita alegria, assegura que el seu fill no veu el moment de tornar a casa. 

A l’àrea de pediatria de l’Hospital de Sant Pau estan acostumats a veure els voluntaris del Barça pels passadissos, amb l’ordinador a la mà per deixar que els petits pacients dirigeixin el Robot Pol, i així els fan els ingressos una mica més lleugers. Montse Vila, supervisora d’infermeria de l’àrea, agraeix i recolza el projecte: «Psicològicament és molt bo per als nens perquè, tot i que a l’hospital tenim diverses activitats de voluntariat, no els traiem de la monotonia. Es distreuen, però tot es queda aquí dins. En canvi, el fet que puguin connectar amb el món exterior que han deixat enrere és una injecció d’energia, igual que per a la família, i més encara quan el que es visita és tan important». A més, Vila remarca la importància de desviar l’atenció dels familiars  cap a altres aspectes: «Quan els nens estan ingressats, tots els diàlegs giren al voltant de la seva salut. En canvi, quan passa una cosa així les converses es ‘desmedicalitzen’,cosa molt positiva tant per al nen com per als altres que ajuda que el nucli familiar no es ressenti».