XIFRES DEL PRIMER SEMESTRE DEL 2019

El xarampió ressorgeix a Europa "per culpa dels pares"

L'OMS retira el Regne Unit, Grècia, Albània i la República Txeca de la llista de països lliures de la malaltia

L'organisme expressa la seva preocupació i insta a intensificar les campanyes de vacunació a escala mundial

BRA500. SAO PAULO(BRASIL), 28/08/2019.-.Una doctora aplica una inyección contra el sarampión, este miércoles en un hospital de Sao Paulo (Brasil). Sao Paulo registró en agosto la primera muerte por sarampión desde 1997 en el estado más poblado de Brasil y la primera también en lo que va de año en el país, según confirmaron este miércoles las autoridades sanitarias. La víctima, de 42 años, falleció el pasado 17 de agosto tras pasar varios días hospitalizada, pero las causas de su muerte fueron confirmadas hoy por la Secretaría regional de Salud del estado de Sao Paulo. EFE/ Fernando Bizerra Jr.

BRA500. SAO PAULO(BRASIL), 28/08/2019.-.Una doctora aplica una inyección contra el sarampión, este miércoles en un hospital de Sao Paulo (Brasil). Sao Paulo registró en agosto la primera muerte por sarampión desde 1997 en el estado más poblado de Brasil y la primera también en lo que va de año en el país, según confirmaron este miércoles las autoridades sanitarias. La víctima, de 42 años, falleció el pasado 17 de agosto tras pasar varios días hospitalizada, pero las causas de su muerte fueron confirmadas hoy por la Secretaría regional de Salud del estado de Sao Paulo. EFE/ Fernando Bizerra Jr. / Fernando Bizerra Jr. (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Organització Mundial de la Salut (OMS)ha alertat aquest dijous del ressorgiment del xarampió a quatre païsosd’Europa  en els quals la malaltia es donava per erradicada. Basant-se en dades del primer semestre del 2019, l’OMS ha apel·lat als països a intensificar les campanyes de vacunació, ja que una mala o nul·la vacunació és la principal causa del repunt del xarampió. 

Basant-se en les xifres, l’organisme internacional considera que el Regne Unit, Grècia, la República Txeca i Albània són països on ja no es pot afirmar que el xarampió està eliminat.

Durant el primer semestre del 2019, l’OMS ha registrat un total de 89.994 casos de xarampió a 48 països europeus,més del dobleque en el mateix període del 2018, quan la xifra es va situar en 44.175, i per sobre del nombre total de casos de l’any passat (84.462).

Per a l’epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, la notícia donada avui per l’OMS és “dolenta” però “esperada”. “La situació del xarampió a Europa, on els nivells de cobertura amb vacunes havien arribat a ser excel·lents, va fer que l’OMS considerés el xarampió eliminat de la regió”, explica Trilla a aquest diari. Però la situació ha canviat recentment. L’epidemiòleg considera que la raó per la qual el Regne Unit hagi sortit de la llista és perquè “els pares han deixat de confiar en les vacunes”.

“En altres països hi ha conflictes. Però a Europa el xarampió reapareix per culpa dels pares. I aquesta és la clau: quan el nombre de persones vacunades ja no garanteix la immunitat de grup, hi pot haver brots”. Trilla adverteix que el virus “existeix i continua circulant” i que l’“única protecció” és que “el 95% de la població estigui vacunada amb les dues dosis de la vacuna”.

També afirma que, tot i que Espanya també corre el “risc” de sortir de la llista de països en els quals es considera eliminat el xarampió, és un país que està “mantenint molt bé” els índexs de vacunació. “A Espanya no és obligatòria, sinó recomanable, la vacunació i, no obstant, el 95% de la gent està vacunada. Aquesta és la situació ideal: que sense obligar la gent, la gent decideixi vacunar-se”, conclou.

Repunt mundial

A nivell mundial, el xarampió també pateix un important repunt. Des del gener passat s’han declarat més de 360.000 casos a tot el món, la xifra “més elevada” des del 2016. La República Democràtica del Congo, Madagascar i Ucraïna són els països més afectats a escala global. El Brasil i França són altres dels països que han registrat un augment de casos.

El xarampió és una malaltia vírica altament contagiosa que infecta el tracte respiratori i s’estén a la resta de l’organisme.  El primer signe del xarampió sol ser lafebre alta,que comença uns 10 o 12 dies després de l’exposició al virus i dura entre quatre i set dies. En la fase inicial, el pacient pot presentarrinorrea,tos, ulls plorosos i vermells, i petitestaques blanquesa la cara interna de les galtes. Al cap d’uns tres dies apareix unexantema,generalment al rostre i la part superior del coll, que es va estenent i acaba afectant les mans i els peus. L’exantema dura de cinc a sis dies, i després s’esvaeix. L’interval entre l’exposició al virus i l’aparició de l’exantema oscil·la entre 7 i 18 dies (mitjana de 14 dies).

Notícies relacionades

complicacions ceguesa,l’encefalitisdiarrea greupneumònia.

Abans que la vacuna s’introduís el 1963 i se’n generalitzés l’ús, cada dos o tres anys es registraven importants epidèmies de xarampió que arribaven a causar prop de dos milions de morts a l’any. Es calcula que el 2017 van morir 110.000 persones per aquesta causa, la majoria menors de 5 anys i malgrat existir vacunes segures i eficaces. L’OMS ha insistit en la importància de les vacunes, individualment i també a col·lectivament.