SET MÉS QUE EL 2018

Espanya registra 233 casos de xarampió des de començament d'any

L'OMS certifica que no hi ha hagut casos de rubèola des del 2015

rjulve28426311 barcelona  barcelones  22 01 2015  sociedad     el departame181101185556

rjulve28426311 barcelona barcelones 22 01 2015 sociedad el departame181101185556

1
Es llegeix en minuts
Efe

Espanya ha registrat 233 casos de xarampió confirmats entre l’1 de gener i el 21 de juliol del 2019, cosa que en suposa set més (226) que en tot l’any anterior, quan hi va haver 4,88 casos per cada milió d’habitants, segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

No obstant, tots aquests casos són importats o secundaris, i la transmissió s’ha interromput amb facilitat, la qual cosa significa que Espanya segueix en estat d’eliminació tant del xarampió com de la rubèola (no se n’ha anotat cap cas). Així, Espanya es pot considerar un país lliure de transmissió endèmica del xarampió des del 2016 i de la rubèola des del 2015.

Catalunya ha detectat 85 casos aquest any, tots en no vacunats o en persones arribades de fora.

Així ho ratifical’Organització Mundial de la Salut (OMS) en una carta enviada a Sanitat per la Comissió de Verificació per a l’Eliminació de Xarampió i Rubèola a Europa, l’ens que avalua anualment la situació de cada país i monitora els progressos cap a l’eliminació.

Altes taxes de vacunació

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha celebrat aquestes xifres, que ha atribuït, entre altres raons, a les altes taxes de cobertura de vacunació contra aquestes malalties. "Es tracta d’un èxit del Sistema Nacional de Salut. Per això, vull agrair la coordinació i l’alta implicació dels professionals sanitaris, en primer lloc, i també el treball realitzat per les comunitats autònomes", ha destacat.

Notícies relacionades

Igualment, ha assenyalat al Calendari Comú de Vacunació al llarg de tota la vida, aprovat el novembre del 2018, com una de les causes que Espanya continuï sent un país lliure de xarampió i rubèola, malalties de la infància altament contagioses i que estan experimentant un creixement alarmant a molts països d’Europa i els Estats Units.

Per verificar l’estat d’eliminació de xarampió i rubèola, l’OMS estableix com a requisits que el país disposi d’un sistema de vigilància d’alta qualitat i que hagi demostrat durant tres anys consecutius (36 mesos) que no hi ha hagut transmissió endèmica. Es considera que no hi ha transmissió endèmica quan la transmissió del virus persisteix menys de 12 mesos, o el que és el mateix, quan la transmissió del virus s’interromp abans d’un any.

Temes:

Xarampio Virus