DADES DE L'AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA

85 casos de xarampió en no vacunats a Catalunya des de principis d'any

Nou corresponen a professionals sanitaris

abertran29894280 vacunacion infantil  vacuna ni o   foto  123rf190114143038

abertran29894280 vacunacion infantil vacuna ni o foto 123rf190114143038

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat 101 casos de xarampió des de principis d’aquest any fins al 12 de juliol passat, tots ells importats o relacionats amb un cas importat.

El 84,5 % dels casos confirmats de xarampió han sigut de persones que no estaven correctament vacunades, nou de les quals són professionals sanitàries.

Sis dels casos han sigut de nens menors d’un any i, per tant, encara no els tocava la primera dosi de la vacuna (es posa als dotze mesos d’edat). Dos casos estaven correctament vacunats per la seva edat amb una dosi.

25 ingressos en hospitals

Un total de 25 dels malalts, dels quals cap estava vacunat, han requerit ingrés hospitalari.

Les zones afectades per brots de xarampió són Barcelona ciutat i altres poblacions de les comarques del nord i el sud de Barcelona, de la Catalunya central, el Vallès Occidental i Tarragona.

El xarampió, molt infecciós

El xarampió és una malaltia molt infecciosa causada per un virus de la família dels paramixovirus, i es transmet per gotes microscòpiques de saliva que queden suspeses en l’aire.

Després d’una incubació que sol anar de quatre a dotze dies, provoca en un primer moment febre alta, mal de coll conjuntivitis, i després el pacient pateix una erupció cutània.

Mortalitat del 0,2% d’afectats

Les complicacions són comunes i de tipus respiratori, com bronquitis i pneumònia. La mortalitat ascendeix al 0,2 % dels afectats, gairebé sempre nens petits.

El virus també pot causar complicacions neurològiques més greus i, en dones embarassades, mort fetal, en el pitjor dels casos.

Viatges internacionals

L’Agència de Salut Pública ha recordat que a Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l’any 2000, però els viatges internacionals i la mobilitat geogràfica en general “poden produir, ocasionalment, la reintroducció del virus del xarampió”, segons s’informa en la seva pàgina web.

Actualment, a Europa hi ha diversos països amb brots actius de xarampió, per la qual cosa les autoritats sanitàries catalanes recomanen mantenir un bon nivell de cobertura de vacunació en la població, ja que és una malaltia molt contagiosa. També recorden que és important que, abans de viatjar a un altre país, es verifiqui l’estat vacunal.

Protecció amb la vacuna triple vírica

Notícies relacionades

Respecte al personal sanitari, l’agència ha indicat que “és molt important que el personal que treballa a centres sanitaris estigui correctament vacunat i que si algun professional no està immunitzat correctament, no atengui casos sospitosos de xarampió”.

A Catalunya la vacuna triple vírica, que inclou el xarampió, la rubèola i la parotiditis o galteres, es dona en una primera dosi als 12 mesos d’edat i en una segona dosi als 3 anys, segons el calendari de vacunacions sistemàtiques.