Després d'un intent fallit

Frank Zapata, l'home volador, aconsegueix creuar el canal de la Mànega

L'inventor francès ha trigat 20 minuts a travessar els 35 quilòmetres que separen les dues costes amb el seu 'flyboard'

zapata-volando / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’inventor francès Frank Zapata va aconseguir aquest diumenge travessar el canal de la Mànega en uns vint minuts amb el seu ‘flyboard’, una plataforma volant unipersonal propulsada amb cinc petits reactors que s’alimenten amb un dipòsit de querosè a la seva motxilla.

Zapata, de 40 anys, va enlairar-se a les 8.16 hores (6.16 GMT) de la localitat de Sangatte, al departament de Pas-de-Calais, i va aterrar 20 minuts més tard a St. Margaret Bay, ja a Anglaterra, després de travessar els 35 quilòmetres que separen les dues costes.

Encara així, l’home va haver de fer una aturada al camí sobre un barco per tornar a proveir-se de querosè.

Aquesta travessia va suposar el segon intent de Zapata en només 10 dies en creuar el Canal de la Mànega.

La primera vegada, el 25 de juliol, l’operació va fallar a causa de les onades que sacsejaven aquesta plataforma des de la qual havia de rebre una mànega per a proveir-se que va necessitar que fos ràpidament recuperat per una altra embarcació sense resultar ferit.

Fins a 190 quilòmetres per hora

Llavors, va voler fer-ho el mateix dia que es complien 110 anys des de la primera travessia amb avió del canal de la Mànega, protagonitzada pel francès Louis Blériot.

Després del fracàs, va haver de tornar al seu taller, a prop de Marsella, per arreglar l’aparell, que havia patit danys en la caiguda.

Zapata, esportista d’alt nivell originari de Marsella, va ser campió mundial i d’Europa de ‘jet-ski’ (moto aquàtica) i ha desenvolupat recentment el seu ‘flyboard’ amb el recolzament de l’Exèrcit francès, que podria utilitzar potencialment la màquina en operacions especials a zones urbanes.

Notícies relacionades

La veritable posada de llarg d’aquest invent va tenir lloc el 14 de juliol passat durant la tradicional desfilada militar de la Festa Nacional francesa, quan va fer un vol de demostració espectacular amb un fusell a les mans a la plaça de la Concòrdia fins a aterrar al costat del president francès, Emmanuel Macron.

La plataforma li permet volar dempeus a una velocitat de fins a 190 quilòmetres per hora amb una autonomia d’una desena de minuts. 

Temes:

França