FESTA NACIONAL DE FRANÇA

Un home volador, drons i robots, protagonistes de la desfilada del 14 de juliol a París

Macron converteix l'acte en una lloa de la cooperació militar europea, amb presència espanyola per primera vegada

El dirigent, esbroncat per un grup d''armilles grogues', que han provocat moments de tensió en l'esdeveniment

paris / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Millorarl’autonomia defensiva del Vell Continent en un context marcat pelbrexit i la debilitat del vincle transatlàntic en l’era de Donald Trump és un dels principals objectius d’Emmanuel Macron, que aquest diumenge ha fet del 14 de juliol, festa nacional francesa, un al·legat en defensa de la cooperació militar europea. 

Per l’avinguda dels Camps Elisis de París han desfilat junts deu països europeus, entre ells Espanya. “La construcciód’una Europa de la defensa en cooperació amb l’Aliança Atlàntica de la qual celebrem 70 anys, és per a França una prioritat”, ha indicat Macron.

El president francès, que assistia a la seva tercera parada militar des que va arribar al’Elisi, va passar revista a les tropes a bord d’un vehicle militar i entre els xiulets d’alguns manifestants, que agitaven al seu pas globus grocs a l’haver sigut obligats per la policia a treure’s l’armilla groga que caracteritza aquest moviment de protesta sorgit a finals de novembre del 2018.

Una ciutat blindada

Alguns dels seus líders més mediàtics han sigut detinguts per organitzar una manifestació il·legal. A París, que s’ha blindat amb 700 d’antiavalots i més de 2.500 policies, un total de 152 persones han sigut detingudes a última hora del matí. El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, va assenyalar que els que han volgut impedir la desfilada “haurien de sentir vergonya”. “S’ha de respectar a la nació”, va dir.

A més del Govern francès per complet, a la tribuna de convidats instal·lada a la plaça de la Concordia hi havia al costat del president francès la cancellera alemanya, Angela Merkel–que va aparèixer somrient i sense símptomes de les tremolors que últimament han generat inquietud– així com el primer ministre portuguès, António Costa.

També hi van acudir el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg o el viceprimer ministre britànic, David Lidington. La delegació espanyola ha estat encapçalada per la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles.

Innovació tecnològica

La desfilada, celebrat sota el lema “Actuar junts”, es va obrir amb una picada d’ullet a la innovació tecnològica: robots, drons i un sorprenent espectacle futurista de Flyboard Air, una plataforma volant propulsada per cinc minireactors d’aire i pilotada per Franky Zapata, el seu inventor i campió mundial de jet sky francès, que es va passejar amb el fusell a la mà a diversos metres del terra amb un aparell que pot assolir els 190 quilòmetres per hora.

Pels Camps Elisis han desfilat 4.300 militars, gairebé 200 vehicles, 69 avions, 39 helicòpters i 237 cavalls representant deu països: França, Alemanya, Espanya, Portugal, Bèlgica, Holanda, Dinamarca, Finlàndia i el Regne Unit.

La cerimònia es va acabar amb un emotiu homenatge als ferits de guerra. Macron i Merkel van abandonar la tribuna institucional per acostar-se a saludar-los. Un cop finalitzats els actes, les delegacions es van dirigir a l’Elisi per celebrar un dinar.

Unitats militars espanyoles

Per primera vegada van participar en la desfilada de la festa nacional francesa unitats de les Forces Armades espanyoles, en concret 128 militars de l’Exèrcit de Terra, l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire.

Han desfilat una companyia de la brigada Galícia VII –que va participar en una operació europea de recolzament al govern de Mali per frenar l’avenç gihadista– al costat de dos helicòpters Tigre i dos NH90, així com cinc tripulants de la fragata Cristóbal Colón i dos alumnes de l’escola naval militar de Marín. Totes les unitats han participat en missions europees o en intercanvis en el marc de la cooperació bilateral amb França.

L’Exèrcit de l’Aire ha desplaçat fins a París un Eurofighter i un avió Hèrcules. També han desfilat components de la unitat d’acció rural de la Guàrdia Civil. La relació hispanofrancesa en matèria de defensa és “excel·lent”, segons destaca el departament dirigit per Robles.

Espionatge i ciberatacs

A més, al costat de França i Alemanya, Espanya ha firmat recentment un acord per desenvolupar conjuntament un futur sistema de combat aeri europeu. Els tres països pretenen liderar les iniciatives per enfortir l’Europa de la Defensa.

Notícies relacionades

D’altra banda, Macron ha anunciat aquest dissabte la creació el pròxim mes de setembre d’un comandament militar dedicat a l’espai que tindrà, entre altres objectius, protegir els satèl·lits, millorar el coneixement de la situació i reforçar la defensa espacial.

El president francès ha sigut sensible a les peticions dels militars que veuen en l’espai un camp d’enfrontament cada vegada més militaritzat que grans potències com fa anys que els Estats Units, Rússia i la Xina pugnen per dominar. Allà es juguen, a més, part de les operacions d’espionatge i ciberatacs.