Brussel·les porta Espanya davant de la justícia europea per la contaminació

La Comissió Europea denunciarà l'incompliment de la directiva sobre qualitat de l'aire a Madrid, Barcelona i el Vallès - Baix Llobregat

zentauroepp48887817 contaminacion190724105519

zentauroepp48887817 contaminacion190724105519 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La decisió era esperada i si no hi ha canvis d’última hora serà ferma en menys de 24 hores. La Comissió Europea té previst aprovar aquest dijous –per procediment escrit– la decisió de denunciar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE per vulnerar la directiva europea sobre qualitat de l’aire a Madrid, Barcelona i el Vallès - Baix Llobregat, segons han confirmat a aquest diari fonts de l’Executiu comunitari.

Des que la Direcció General de Medi ambient de la Comissió Europea va fer el primer avís formal fa quatre anys, han sigut nombrosos els ultimàtums dirigits a les autoritats espanyoles per la mala qualitat de l’aire i superar els límits de diòxid de nitrogen, especialment a les seves dues principals ciutats, Madrid i Barcelona, i a l’àrea metropolitana d’aquesta última. Fa poc més d’un any, Espanya es va salvar de la denúncia al presentar unabateria de mesures “urgents”que van aconseguir convèncer Brussel·les de la seva voluntat de revertir la situació. Al contrari del que va passar amb sis altres països que sí que van acabar davant del tribunal per no respectar els valors límits i no prendre mesures apropiades per resoldre els problemes: Alemanya, França, Hongria, Itàlia, el Regne Unit i Romania.

Enmig de la polèmica per la paralització de Madrid Central, el comissari de medi ambient, Karmenu Vella, va tornar a avisar de nou fa tres setmanes de la gravetat de la situació i de la falta d’avenços. En una carta remesa al ministeri espanyol va alertar que “les mesures anunciades i adoptades fins ara no són suficients”, que els nivells d’emissions de diòxid de nitrogen (NO2) estan disparats, especialment a Madrid però també en municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, va recordar la necessitat de prendre mesures addicionals amb caràcter d’urgència, i, sobretot, la implicació de tots els actors –Govern central, govern regional i ajuntaments– per millorar la situació. 

Límits de qualitat de l’aire

Notícies relacionades

La legislació europea relativa a la qualitat de l’aire ambient i a una atmosfera més neta a Europa, que data del 2008, estableix límits de qualitat de l’aire que no poden sobrepassar-se dins de la Unió Europea i obliga els estats membres a limitar l’exposició dels ciutadans a contaminants atmosfèrics nocius. Malgrat aquesta obligació, són alguns els països i ciutats que continuen vulnerant les normes. 

Fins ara Brussel·les manté oberts 15 procediments d’infracció contra el mateix nombre de països per superar elslímits de partícules PM10, dels quals cinc han sigut ja denunciats davant del Tribunal de la UE: Bulgària, Polònia, Romania, Itàlia i Hongria. Quant a lesemissions de NO2, Brussel·les manté oberts 14 procediments d’infracció i quatre països han sigut portats ja davant de la cort europea: Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. L’últim a sumar-se a aquest club serà aquest dijous Espanya. Si la cort europea sentencia al final del procés que les autoritats espanyoles han infringit les lleis europees, la Comissió Europea podria portar el cas de nou al Tribunal de Justícia de la UE i sol·licitar la imposició d’una multa contra Espanya.