protecció del medi ambient

Brussel·les es prepara per denunciar Espanya per contaminació

La CE ja va comunicar a principis de mes al ministeri de Transició Ecològica que la situació és greu

Madrid es compromet a presentar a la UE un model alternatiu al de Carmena

zentauroepp48988778 madrid 08 07 2019 sociedad  madrid central vuelven a multar 190723211216

zentauroepp48988778 madrid 08 07 2019 sociedad madrid central vuelven a multar 190723211216 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea (CE) es prepara per portar Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, per incomplir la legislació comunitària sobre la qualitat de l’aire. Fonts de la Unió Europea van indicar ja fa uns dies que la decisió es podria prendre durant l’última reunió de l’escola de comissaris abans de l’aturada estival, que tindrà lloc aquest dijous, 25 de juliol, i en què s’inclourà el paquet mensual de procediments d’infracció. La CE, que el 9 de juliol va remetre una carta al Ministeri de Transició Ecològica, considera que la situació de la qualitat de l’aire a Espanya és “greu” . 

El maig de l’any passat, la CE va decidir no portar Espanya davant del TJUE per excedir els límits de contaminació de l’aire, ja que el país havia previst o posat en marxa mesures per aturar el problema que li semblaven apropiades, com és el cas de Madrid Central, l’àrea de baixes emissions a la capital. “Les mesures posades en marxa o planejades semblen ser les adequades per fer front a les carències detectades si s’instauren de manera completa i immediata. La CE continuarà revisant de prop les mesures i compromisos adoptats”, va dir llavors en una roda de premsa el comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, sobre un procediment que fa anys que està obert.

La denúncia d’Espanya seria l’últim pas d’aquest procés, que podria acabar en sancions per al país.

El cas d’Espanya es refereix als excessos de diòxid de nitrogen registrats a Madrid, Barcelona i l’àrea del Llobregat, que excedeixen els nivells màxims de la normativa comunitària vigent des del 2008.

Els intents de l’Ajuntament de Madrid d’eliminar Madrid Central havien tornat a posar en primera línia l’incompliment de la legislació comunitària sobre la contaminació, i el comissari europeu d’Energia i Clima, Miguel Arias Cañete, va assegurar al juny que “tot contribueix a la reducció d’emissions”.

El PP de Madrid diu que no és culpa seva

Aquest dimarts, l’Ajuntament de Madrid es va comprometre a presentar davant de la Unió Europea durant els pròxims mesos un model alternatiu al del Govern de Manuela Carmena per pal·liar la pol·lució i evitar les sancions a Espanya. Per al consistori, la decisió del fet que Brussel·les té previst aprovar aquesta setmana una denúncia contra Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per l’incompliment dels límits de contaminació atmosfèrica “no és una conseqüència de les polítiques portades a terme” per ells, ja que fa amb prou feines mes i mig “que són al capdavant de l’Administració”.

Notícies relacionades

Des del Govern municipal van recordar que “l’expedient està obert des del 2015 i el període escrutat per Europa per sobrepassar els límits establerts en la directiva europea a tota la Nació va des del 2010 fins al 2017”. Al seu parer, es tracta d’una decisió que “demostra que tots els plans que s’han posat en marxa per reduir els nivells de diòxid de nitrogen han fracassat, inclòs Madrid Central, ja que el 2018 i en el que ha passat del 2019 tampoc s’ha complert amb la directiva europea”.

En aquest sentit, han posat èmfasi que, segons dades de la Direcció General de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Madrid, la mitjana de diòxid de nitrogen va pujar a 17 de les 24 estacions de mesurament de qualitat de l’aire durant el mandat d’Ara Madrid (2015-2019) respecte al del PP (2011-2015), va baixar en 5 i es va mantenir a la resta. A l’estació d’El Carmen, situada dins de Madrid Central, l’NO2 es va incrementar un 7% en l’última legislatura (Ara Madrid) respecte a l’anterior (PP).