Itàlia, contra la immigració

La capitana del 'Sea Watch' es querella contra Salvini per haver-la posat en perill

Carola Rackete denuncia que els seus reiterats atacs l'han exposat a possibles agressions

zentauroepp48817610 epa8125  mar mediterr neo  27 06 2019   la capitana del barc190628183331

zentauroepp48817610 epa8125 mar mediterr neo 27 06 2019 la capitana del barc190628183331 / TILL M EGEN SEA-WATCH HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Efe / Virginia Hebrero

La capitana del vaixell humanitari 'Sea Watch 3'Carola Rackete, investigada a Itàlia per portar immigrants il·legals, ha presentat avui una querella contra el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, a qui acusa de difamació i de posar en perill la seva seguretat per criminalitzar-la.

El seu advocat, Alessandro Gamberini, va confirmar a Efe que aquest matí ha dipositat davant de la Fiscalia de Roma la querella, en la qual se sol·licita el segrest de les pàgines oficials de Salvini a Facebook i Twitter al·legant que inciten a l’odi.

Al document de 14 pàgines s’acusa el líder ultradretà de "difamació agreujada" i "instigació a delinquir", per les amenaces, fins i tot de violació, que va rebre la jove alemanya en xarxes socials i de part d’una multitud d’exaltats quan va atracar el seu vaixell a Lampedusa el 29 de juny.

Es detallen 22 ofenses del líder de la Lliga contra Rackete, de 31 anys, contingudes en els seus vídeos en directe a Facebook, on és molt actiu, a Twitter i en algunes entrevistes de televisió, i s’afirma que les pàgines oficials de Salvini difonen "un missatge d’odi".

La querella reconstrueix la "campanya de desprestigi" que el ministre ha dut a terme contra l’oenagé Sea Watch durant setmanes. 

Nombrosos insults 

Rackete denuncia que Salvini l’ha qualificat "públicament i repetidament" com a "xuleta, fora de la llei, còmplice de traficants, potencial assassina, criminal, delinqüent, pirata", entre altres insults, que ha posat en perill la seva seguretat personal i l’ha exposat a possibles agressions.

I es transcriuen les ofenses sexistes aparegudes en els comentaris a les publicacions de Salvini i les que li van cridar quan va desembarcar els immigrants a Lampedusa, algunes desitjant que fos violada "pels negres".

Es denuncia que Salvini l’ha acusat a les seves xarxes socials d’intentar matar els guàrdies de finances que van mirar d’impedir que el vaixell de l’oenagé Sea Watch atraqués a Lampedusa. "La gravetat del mal al meu honor és evident".

També es recalca el risc per a la seguretat personal de la capitana que han suposat els centenars de missatges amb amenaces i ofenses, ja que les publicacions de Salvini van generar "una espiral massiva i generalitzada de violència" contra ella al transmetre "sentiments viscerals d’odi, denigració, deslegitimació i veritable deshumanització".

Com a mostra, s’inclou una fotografia publicada per Salvini, en què el ministre apareix juntament amb un grup de dones en uniforme i sota la foto de la jove alemanya amb les paraules "una criminal", que "té la connotació de perill públic i recorda els cartells d’“Es busca”, en el que suposa una instigació pública a cometre un delicte". 

Segueix la verborrea de l’ultradretà

La presentació de la denúncia contra Salvini no ha frenat la verborrea de l’ultradretà, que ahir a la nit va tornar a la càrrega en un vídeo en directe a Facebook, en què es burla de "Carola, la comunista alemanya" i es declara irònicament "preocupadíssim" per la querella.

"Atenció, ha arribat la senyoreta Carola que em vol tancar les xarxes. No hi ha límit per al ridícul. ¿Llavors ara només puc utilitzar Instagram?".

I la torna a acusar de gairebé matar els guàrdies de finances que van tractar d’impedir que el vaixell atraqués, "aquesta salvadora de la humanitat, que gairebé mata cinc militars, però això és un dany col·lateral".

"Vodka, rubles i dòlars per oblidar", escriu Salvini, que es burla així d’una tacada de la querella de la capitana i la investigació que la fiscalia de Milà ha obert per suposat finançament amb diners russos del seu partit, la Lliga. 

Carola Rackete, convertida en una heroïna després de desafiar el ministre de l’Interior i la seva política de "ports tancats", sempre ha defensat la seva actuació al portar el seu vaixell al port de Lampedusa desesperada per no poder desembarcar 40 immigrants rescatats 17 dies abans al Mediterrani, fet que li va valdre ser detinguda.

Notícies relacionades

Una jutge d’Agrigento (Sicília) va ordenar el seu alliberamental considerar que era la seva obligació humanitària rescatar els immigrants.

Però encara ha de comparèixer per enfrontar-se a l’acusació d’afavorir la immigració il·legal.