ITÀLIA CONTRA LA IMMIGRACIÓ

La capitana del Sea Watch, detinguda després d'atracar sense permís a Lampedusa

Va entrar la matinada passada per sorpresa al port italià després d'esquivar una patrullera de la Guardia di Finanza

Va apel·lar al cas de necessitat perquè baixessin els 40 immigrants rescatats que feia 17 dies que eren al mar

302d5f04-19e5-4c34-9fff-8e6ca679e29f-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

La capitana del vaixell de l’oenagé Sea Watch, l’alemanya Carola Rackete, ha sigut detinguda després d’atracar la matinada d’aquest dissabte al port de la ciutat italiana de Lampedusa. El vaixell no havia rebut permís de les autoritats, però la capitana ha decidit entrar invocantl’estat de necessitat per desembarcar els 43 immigrants i després de romandre 17 dies al mar. Els votants de la Lliga liderada per Matteo Salvini, ministre d’Interior, no han tingut cap mena de mirament a l’hora de rebre Rackete al port de Lampedusa, on l’hanincrepat amb crits de “venuda” o “espero que aquests negres et violin”. 

Dissabte a la matinada la capitana de la Sea Watch 3, Carola Rackete, de 31 anys, amb un aprenentatge en naus trencaglaços, havia decidit entrar sí o sí al port de l’illa de Lampedusa, desafiant les llanxes de la policia de fronteres i duanes. “Un acte criminal, justícia ha sigut feta”, ha afirmat el titular d’Interior en un dels seus innombrables tuits i posts a Facebook.

La nau va entrar de popa per poder atracar al moll, mentre una llanxa de la policia de duanes intentava impedir-l’hi. Pot ser acusada de“violència i resistència a nau de guerra”i, paradoxalment, de “temptativa de naufragi”. Són acusacions que poden sonar com un pretext legal després de 17 dies d’invocar raons humanitàries, lleis del mar i salvació de nàufrags que els governs d’Itàlia sempre han firmat i que tenen més valor que les lleis nacionals.

Sobretot en un país el ministre d’Interior del qual ha causat baixa en totes les reunions per reformar el tractat europeu de Dublín que regula les migracions. El comissari de la Unió Europea Dimitris Avramopoulos ha recordat aquesta cirmustància diplomàticament a Roma. “A tot Europa les migracions són explotades per populistes i nacionalistes que infonen por dels ciutadans, però no ofereix solucions”,ha recriminat el grec.

Carola Rackete, en el moment de ser detinguda a Lampedusa. / REUTERS

També han baixat del vaixell els cinc parlamentaris (Davide Faraone, Graziano Delrio, Matteo Orfini, Nicola Fratoianni i Riccardo Magi) pertanyents al Partit Demòcrata (PD), Esquerra Italiana (SI) i +Europa que havien embarcat aquest dijous en solidaritat amb la capitana i la tripulació.

“No hi havia cap altra opció”

Des de Sea Watch a Itàlia reconeixen que “la comandanta no tenia cap altra opció. Durant 36 hores havia declaratl’estat de necessitat que les autoritats italianes havien ignorat”, ha assenyalat la portaveu de l’organització humanitària a Itàlia, Giorigina Linardi. Mentrestant, els advocats de Sea Watch, Leonardo Marino i Alessandro Gamberini, han apuntat que “va ser una elecciódesesperada”. 

La capitana del vaixell de rescat va assenyalar divendres passat que estava “segura que la justícia italiana reconeixerà que la llei del mar i els drets de les persones estan per sobre de la seguretat i el dret d’Itàlia a les seves aigües territorials”, i va reconèixer que no havia rebut cap notificació sobre l’obertura d’una investigació per part de la justícia italiana per ajudar la immigració clandestina.“Ho afrontaré tot amb el suport dels nostres advocats. Ara només vull que les persones puguin baixar a terra”, va assenyalar Rackete.

Llarga odissea 

Unes 36 hores abans, la capitana havia informat a les autoritats italianes “l’estat de necessitat” en el qual es trobaven els 43 immigrants que havia rescatat el passat 12 de juny, però, tot i que una situació semblant està prevista en els codis, la resposta no va arribar mai. Dijous la policia de duanes va dir a Rackete que “s’està perfilant una solució”. Es tractava de cinc països de la UE disposats a fer-se càrrec dels rescatats, confirmat per Exteriors, però que no va ser mai operativa.

Fins que a la 1.30 de la matinada d’ahir, des de la nau va sortir un tuit que comença amb un “¡prou!” en italià i prossegueix en anglès: “En aquest moment la Sea Watch 3 està entrant al port de Lampedusa, fa almenys 60 hores que hem declarat l’estat d’emergència –mesura prevista pel codi marítim– però ningú ens ha escoltat ni ha assumit responsabilitats (...), volem seguretat per a 40 persones.”

Carola Rackete ha sigut retinguda durant set hores a la comissaria de la localitat i la fiscalia d’Agrigento (Sicília) té ara 48 hores per decidir el seu arrest, que podria assolir els 10 anys de presó, tot i que també existeix la possibilitat que l’alemanya sigui expulsada del país. La nau serà multada amb 20.000 euros que, en cas de no pagar, en pujarien 50.000, i possiblement serà segrestada.

“¡Que l’enfonsin!”, havia invocat Giorgia Meloni, líder de l’extrema dreta de Germans d’Itàlia (FdI). Luigi Patronaggio, fiscal d’Agrigento, ha il·lustrat que “les raons humanitàries no poden justificar actes d’inadmissible violència en relació amb qui, en uniforme, treballa al mar per a la seguretat de tots”. Des d’Osaka (Japó) per a la reunió del G20 el primer ministre, Giuseppe Conte, ho va resoldre afirmant que “les lleis s’han de complir”. La Sea Watch serà portada de moment a Licata, la ciutat on Andrea Camilleri ambienta les novel·les.

El Sea Watch 3, vigilat per una patrullera italiana. / ANSA

El vaixell humanitari esperava ancorat a prop del port de Lampedusa autorització per desembarcar els rescatats el passat 12 de juny, mentre la situació a bord s’agreujava dia a dia. Rackete va parlar del mal estat físic i psicològic dels 40 migrants que eren a bord després que fossin evacuats per motius mèdics un jove amb forts dolors abdominals, i el seu germà d’11 anys que l’acompanyaven.

El Govern italià es va negar a autoritzar el desembarcament dels rescatats mentre no obtingués un acord amb altres països europeus per acollir-los. La maniobra, però, de la capitana ha accelerat els fets i finalment va ser aturada tot just posar peu a Lampedusa.

Durant l’atracada de Sea Whatch al moll, a més dels insults citats, esperaven nombroses persones, que juntament amb el rector i per solidaritat feia una setmana que dormien a les escales de l’església. Van prorrompre en un aplaudiment i mentre la policia comunicava a Rackete el segrest, l’arrest i les sancions, a l’exterior d’altres insultaven els cinc parlamentaris que eren a la nau, amb frases com “us han de violar a les dones”.“Gràcies, capitana”,cridaven els altres.

Salvini celebra la detenció

Notícies relacionades

Mentrestant, el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha celebrat la detenció de la capitana del vaixell i l’acusa de “comportament criminal” per haver posat en perill la vida dels agents de la Guardia di Finanza durant la seva maniobra per atracar al port de l’illa italiana de Lampedusa.

Salvini va acusar la capitana de “comportament criminal” / AFP

Delrio, exministre d’Infraestructures i Transports i exsotssecretari a la presidència del consell de ministres, va afirmar que ara “les autoritats judicials establiran si la capitana ha comès un delicte”, però va defensar que “en cas de necessitat es poden violar les lleis”i ella “era responsable de la seguretat de totes les persones a bord i calrespectar-los la decisió”.