On Catalunya

Taules amb un toc brillant

Els millors plats festius de BCN

Ve de gust brindar amb xampany. És temps de plats contundents, calents, substanciosos i familiars. Peixos, canelons, escudella i carn d’olla, calamars farcits, cabrit, torrons i panettones.

Una escudella de Haddock, en Barcelona.

Una escudella de Haddock, en Barcelona.

4
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

En aquests llocs de Barcelona hi trobaràs les receptes festives i el nivellàs gastronòmic que busques aquests dies.

Marisc per a gurmets

Jo a Galícia, tu a Lapònia

El miracle nadalenc és possible a Safata (Gran Via, 605), un híbrid de marisqueria i bistrot que té veu pròpia i, a sobre, no pot ser en més bon lloc: el centre mateix de Barcelona. Batea és una festa. Aquesta casa juga amb delicadeses i les embolcalla en una sempre encertada manta d’autor. A més, té ànima gallega i ho deixa clar en plats com la croqueta de carn d’olla amb tàrtar de gamba blanca, el pop amb chimichurri, xoriço i suquet i la truita de Betanzos.

Capità Nadal

Escudella que balla sola

Per molt que hagi recomanat cent vegades el Haddock de Franc Monrabà (València, 181), crec que mai no és suficient. No hi ha moda que el dinamiti, ja que el compromís d’aquesta casa de dinars amb el nostre receptari tradicional i amb la qualitat del producte de proximitat és com el Duralex: irrompible. El Haddock és la casa de l’escudella i la carn d’olla, un plat que es materialitza cada divendres i congrega incomptables pelegrins. Aquest dissabte, 27 de desembre, i el divendres 2 de gener, la casa expendrà la seva llegendària escudella a tots els devots que necessitin reposar forces.

Jaume Pla, delante de su restaurante, en Bellafila, 5. /

LUAY ALBASHA

TRADICIÓ Sofisticada

Al Gòtic

El meu regne per un plat de calamars farcits del Bellafila (Bellafila, 5). Quan em vaig començar a pensar en restaurants per a aquests dies, aquesta recepta va ser de les primeres que em va passar pel cap. Jordi Parramon combina instint i creativitat per portar la cuina catalana a una altra dimensió. Les seves patates amb suc em semblen una opció encertadíssima. També la morralla fregida, la costella o qualsevol mar i muntanya que li surti del cap. El Bellafila destaca per plats de base reconeixible, tot i que transformats en alta cuina per un artesà que es decanta cap a la finor, l’elegància i la sensatesa.

‘THE CATALAN DREAM’

Canal Història

Si hi ha un restaurant que fa una olor catalana de Nadal de veritat, aquest no és cap altre que Ca l’Estevet (Valldonzella, 46), història viva del Raval, en altre temps refugi de diletants, escriptors, mocatrices, polítics i bohemis diversos, una cripta de la cuina nostrada en què fins i tot els Rolex de titani es paren. No hi ha gaires menjadors com aquest per comprovar de primera mà que Einstein tenia raó i que el temps és relatiu. Compte, però, que aquí també et pots regalar una generosa ració d’escudella i carn d’olla per menys de 30 euros, un ítem que també et pots emportar a casa.

Festa al Tibidabo

Menjar a les altures

Com deia l’anunci de torrons, torna a La Venta (plaça del Doctor Andreu, s/n) per Nadal. Redescobreix la teva ciutat des de les altures del Tibidabo, com si fossis el protagonista de la cançó Cadillac solitario. Amb la panoràmica de Barcelona als peus, La Venta desplega els seus encants modernistes i la seva llarga història (des de principis del segle XX) perquè es faci la màgia. A més, la carta és un tribut a la tradició catalana en què no falten guisats, cargols d’antologia i uns canelons de la vella escola que ningú fora de seny hauria de deixar passar. ¿No teniu pla per a la nit de Cap d’Any? El 31 de desembre us rebran amb les estufes obertes.

Adelf Morales corta atún tras la barra de Topik. /

Elisenda Pons

Fogons amb distinció

Plats sense ximpleries

El Topik (València, 199) és un restaurant en què es dona suport sense dissimular-ho a la qualitat del producte de temporada i, quan arriba el fred, sempre té a la carta plats que venen de molt de gust. La cuina del xef Adelf Morales sol ajuntar el millor d’Àsia i Catalunya, però quan arriba el Pare Noel, a la carta també hi pots trobar refugis atòmics per sobreviure a Nadal en un format cent per cent local. Els canelons rostits (pertinentment trufats i amb bolets de temporada) serien un dels objectius principals. Però el Topik no té por d’altres plats Jingle Bells, com el rap enllagostat amb salsa tàrtara, la inevitable escudella i una espatlla de cabrit (o garrí) d’aquelles que et fan perdre els sentits.

El 'panettone' de Oriol Carrió, el mejor de España en la categoría de pieza clásica (con frutas) de 2025. /

El Periódico

Dolços amb màgia

Notícies relacionades

Postres amb cascavells

El Nadal, si no és hipoglucèmica, ni és Nadal ni és res. Tant és si estàs ben fart de torrons marcians, panettones elaborats amb mantega de Rivendel i bèsties nadalenques d’aquest estil: acabaràs caient en l’espiral de dolços. Si el panettone fa per a tu, hauries d’anar corrents a la pastisseria Oriol Carrió (Bailèn, 216), ja que no en va la seva joguina s’ha proclamat la millor d’Espanya amb mereixement. El panettone de xocolata del Brunells (Princesa, 22) és un altre must per als llaminers sense remei: les enormes llavors de xocolata que floten en el seu interior tan humit el fan irresistible. Més panettones bojos: sens dubte, el del Lot Roasters (Bailèn, 43), elaborat amb els més alts estàndards de qualitat. I si no t’ha tocat el Gordo, potser la sort t’afavoreix i trobes alguna unitat del torró de formatge comté de Jon Cake (Assasonadors, 29).