Més d'un milió de firmes a favor de l'eutanàsia

Activistes i familiars de malalts presentaran divendres al Congrés la petició massiva

Demanen als polítics que «es posin les piles» i «negociïn» per despenalitzar ja el suïcidi assistit

jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719

jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719 / CARLOS ROSILLO EL PAIS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Activistes i familiars de persones que reclamenl’eutanàsia  presentaran aquest divendres al Congrés més d’un milió de firmes perquè es despenalitzi i es reguli a Espanya. Es tracta del major nombre de rúbriques presentades a les Corts a favor de les persones que desitgen morir i no poden fer-ho pels seus propis mitjans, i els seus impulsors han decidit presentar-les ara davant del temor que la confrontació política aboqui el país a unes noves eleccions i es retardi, de nou, l’aprovació de la llei que en la legislatura passada va quedar encallada perquè el PP i Cs van utilitzar la seva majoria a la Mesa del Congrés per ampliar indefinidament el termini d’esmenes.

Després de l’últim cas mediàtic, el d’Ángel Hernández, que va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, malalta d’esclerosi múltiple, i ho va gravar en un vídeo per donar precisament una empenta a favor de l’eutanàsia, Marcos Hourmann, el primer metge condemnat a Espanya per practicar un suïcidi assistit a una pacient terminal de 82 anys, davant de la petició de la seva filla, va iniciar una recollida de firmes en les quals sol·licitava a la fiscalia que no presentés càrrecs contra Hernández. En total, en va recollir 600.000, però com que el cas ha seguit una rocambolesc camí judicial en el qual finalment l’acusat està sent investigat per un jutjat de violència de gènere, en contra del criteri del ministeri públic, Hourmann i Hernández van decidir que “ja no tenia sentit acudir a la fiscalia” i que era més lògic presentar aquestes firmes al Congrés, per pressionar els polítics que es “posin les piles”, segons explica el metge condemnat a EL PERIÓDICO.

Dret a Morir Dignament

Aquestes 600.000 firmes s’uneixen a les recollides per Asun Gómez, la vídua de Luis de Marcos, que va morir per esclerosi múltiple, però que abans va iniciar el procés per demanar el suïcidi assistit (100.000 firmes), i per la família de Maribel Tellaetxe (373.000 firmes), morta per Alzheimer i no com ella i els seus pròxims sol·licitaven. En total, més un milió de firmes, que seran registrades al Congrés amb el recolzament de Dret a Morir Dignament (DMD) i la participació de Hourmann, Hernández i els familiars de Marcos i Telleatxe.

Notícies relacionades

A la roda de premsa no han convidat cap partit polític, segons explica Hourmann, perquè no volia que ningú es “posi la medalla”, tot i que és probable, segons reconeix, que algun s’hi acosti i mostri públicament el seu recolzament. Els partits més clarament proeutanàsia són elPSOE i Podem, mentre que Ciutadans demana primer aprovar la llei de cures pal·liatives que va estar a punt de veure la llum la passada legislatura per després donar el seu recolzament a la regulació del suïcidi assistit. El PP només recolza una llei de cures pal·liatives i Vox està totalment en contra de l’eutanàsia.

La possible repetició electoral

En aquest context, la despenalització podria veure la llum si Pedro Sánchez aconsegueix ser investit. Però davant de la possibilitat que hi hagi una nova convocatòria electoral i la majoria proeutansia disminueixi, els activistes i DMD han decidit presentar ja les firmes per demanar als partits que arribin a una “entesa”. “Tot i que ells estiguin en funcions, nosaltres no estem de vacances i cada dia es coneixen nous casos de persones que desitgen morir, com el d’Antoni Monguilod, que pateix parkinson i recentment ha suplicat que el deixin morir dignament. Ja n’hi ha prou”, resumeix Hourmann.

Temes:

Eutanàsia