codi penal

Així està regulada l'eutanàsia a Espanya

No està autoritzada, però la llei reconeix el dret dels malalts a rebutjar l'atenció mèdica i expressar els seus desitjos en forma de testament en vida

zentauroepp11482292 television programa 30 minuts reportaje decidir la mort180508104853

zentauroepp11482292 television programa 30 minuts reportaje decidir la mort180508104853

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cas de Ángel Hernández i María José Carrasco –una malalta d’esclerosi múltiple en fase terminal morta després d’ingerir una substància letal subministrada pel primer, el seu marit– torna a posar el debat sobre l’eutanàsia sobre la taula. 

La situació, semblant a la de José Luis Sampedro, es produeix en un moment en el qual feia mesos que la parella esperava que s’aprovés la llei d’eutanàsia, encallada al Congrés amb l’avançament electoral.

Delicte segons el Codi Penal

A Espanya l’eutanàsia no està autoritzada, però la llei reconeix el dret dels malalts a rebutjar l’atenció mèdica i expressar els seus desitjos en forma de testament en vida. De fet, tant l’eutanàsia com el suïcidi assistit es consideren un delicte, segons l’article 143.4 del Codi Penal.

El rang de penes va dels dos als deu anys de presó, tot i que es preveu una rebaixa si hi ha petició expressa de la víctima i aquesta patís una malaltia greu.

A falta de l’acord parlamentari per despenalitzar l’eutanàsia, el Codi Penal recull en el seu article 143 una sèrie de supòsits per castigar qui indueixi al suïcidi d’un altre o qui cooperi amb el mateix.

Així, el que indueixi al suïcidi serà castigat amb la pena de presó de quatre a vuit anys i el que cooperi amb actes necessaris per al suïcidi d’una persona podrà ser condemnat a entre dos i cinc anys. Si la cooperació arriba "fins al punt d’executar la mort", aquesta condemna serà de sis a deu anys de presó.

Però en l’apartat 4 d’aquest article s’estableix que en els casos de "petició expressa, seriosa i inequívoca" de la víctima, si aquesta tingués "una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort, o que produís greus patiments permanents i difícils de suportar", el càstig serà amb la pena inferior en un o dos graus a les assenyalades. Això implica, per exemple, que si es considera una persona responsable de cooperar amb actes necessaris en el suïcidi d’una persona (castigat amb entre dos i cinc anys) de presó, la pena inferior en un o dos graus aniria de sis mesos a dos anys de presó.

Si s’estableix que aquesta cooperació arriba fins al punt d’executar la mort, l’aplicació de la pena inferior en un o dos graus reduiria la condemna a una forquilla d’entre un any i tres mesos i cinc anys de presó.

Pugna política

Notícies relacionades

El mes de març passat, el president del Govern i líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va comprometre a impulsar en la pròxima legislatura una llei a favor de la mort digna si els socialistes assumeixen la tasca de govern després de les eleccions del 28-A.

En aquesta que està acabant, el PP i Ciutadans van utilitzar la seva majoria a la Mesa del Congrés per ampliar indefinidament el termini d’esmenes, tal com explica Patricia Martín.

Temes:

Eutanàsia