Anar al contingut

La violència masclista costa almenys 1.200 milions d'euros l'any

La inversió s'eleva fins als 14.800 milions si es comptabilitzen costos intangibles com el dolor, la pèrdua de feina o els canvis de domicili

Patricia Martín

La violència masclista costa almenys 1.200 milions d'euros l'any

Kiko Huesca

Espanya és un dels països més avançats en la lluita contra la violència masclista. Mentre altres estats de l’entorn europeu ni tan sols comptabilitzen les víctimes mortals, Espanya no només en porta un còmput detallat des de l’any 2003, sinó que es difon el nombre de denúncies, les mesures de protecció dictades, els menors víctimes d’aquesta violència... i fins i tot una estimació dels costos  que implica no només per a les afectades i el seu entorn, sinó també per a les empreses o l’administració pública.

Segons el primer estudi d’aquestes característiques, impulsat per la delegació del Govern contra aquesta xacra, la violència de gènere suposa un cost d’entre 1.281 milions d’euros, segons l’estimació més conservadora, i 14.800 milions d’euros, si es té en compte costos intangibles com el dolor i el sofriment de les víctimes, la pèrdua de treball i productivitat o els canvis al domicili.

L’acceptació social

Calcular el cost econòmic de la violència sobre la dona permet, segons la delegació del Govern, “estimar els guanys potencials que es derivarien d’una reducció significativa” del maltractament, així com millorar el disseny de les polítiques públiques o ajudar a reduir l’acceptació social cap aquesta realitat.

En qualsevol cas, com que es tracta d’una xacra difícil de quantificar, en l’estudi esmentat i difós a l’abril, la forquilla és tan àmplia, des de l’opció més conservadora, que contempla un llindar mínim que es basa en el nombre de denúncies i es calcula que entorn del 80% de víctimes no s’acosten a la comissaria o el jutjat, fins al càlcul més ampli i que contempla costos intangibles com el dolor o els salaris futurs deixats de percebre tant per les dones com pels agressors, en el cas que entrin a la presó o se suïcidin.

Punt de partida

La mateixa delegació del Govern admet, en aquest context, que l’estimació entre 1,2 milions i 14 milions és un “punt de partida” per a futurs estudis que podrien obtenir “mesures més precises”.

Es pot destacar que, segons l’estimació més conservadora, que suposaria un 0,11% del PIB, el sector públic suporta 974 milions, el 76%; les víctimes, 210 milions, el 16,5%, i els ocupadors, 77 milions, el 6%.