CIUTAT DE LA JUSTÍCIA DE BARCELONA

L'urbà que va disparar a Sota al·lega que "va sentir por" perquè la gossa estava agressiva

L'agent, que ha declarat com a imputat, afirma que l'animal "ensenyava els ullals" i es va abalançar sobr ell

La defensa i l'acusació particular discrepen sobre la distància a la qual el policia local va disparar

zentauroepp48883267 mani sota bertran190701103715

zentauroepp48883267 mani sota bertran190701103715 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El guàrdia urbà de Barcelona que va disparar a la gossa Sota ha assegurat aquest dilluns davant del jutge que “va sentir por” quan va veure que l’animal corria cap a ell molt agressiu, “ensenyant els ullals”, i que va treure la seva arma reglamentària quan es va abalançar sobre ell. “Va ser l’única manera de protegir-me”, ha declarat l’agent, que ha comparegut en qualitat d’imputat. El seu company de patrulla, també investigat, ha afirmat que va veure com l’amo del gos, que estava molt alterat, atiava el gos perquè els ataqués. Els dos testimonis directes que estaven citats en qualitat de protegits, al final, no han declarat. L’acusació particular ha desistit després que el magistrat els aixequés la condició que li va atorgar pel temor a represàlies. Una vintena d’animalistes s’han concentrat aquest matí davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on s’ha celebrat l’interrogatori.

La versió dels dos policies municipals és oposada a la que va oferir fa uns quants dies Tauri Ruusalu, l’amo de la gossa, que va arribar a dir que aquell 18 de desembre, als voltants de la plaça d’Espanya, el guàrdia urbà va disparar sense justificació a Sota. Aquest dilluns, l’agent que va matar la gossa ha afirmat que el gos estava molt agressiu i que l’única manera que va tenir de defensar la seva integritat física va ser “sacrificar l’animal”, segons fonts jurídiques. Els agents han contestat les preguntes de la fiscalia i de la seva advocada, Paz Vallés, i s’han acollit al dret a no contestar les acusacions, tant la particular com les populars.

Els policies han recalcat que quan patrullaven amb el cotxe van veure un gos solt. Van parar i, segons la seva versió, l’amo de la gossa va començar a insultar-los i es va abalançar cap al vehicle. Va ser llavors quan van sortir i van demanar la documentació a l’amo del gos, que viu al carrer. Segons els guàrdies urbans, el sensesostre estava molt alterat i li va encomanar aquesta agressivitat a Sota. Han afegit que li van demanar diverses vegades a l’amo que la lligués, però que aquest no els feia cas. Els agents primer van intentar apartar la gossa amb les seves porres, fins que l’animal va saltar sobre un d’ells i li va mossegar el colze esquerre, i li va trencar l’uniforme (està dipositat al jutjat com a prova de convicció).

A gran velocitat

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, els urbans imputats es van apartar i van demanar reforços. Va ser llavors quan, segons ha explicat l’agent que va disparar, la gossa es va adreçar cap a ell agressiva i a “gran velocitat”. En el moment que saltava cap a ell, va treure la seva arma i li va disparar un tret al cap. L’animal va morir a l’instant. Fonts de la defensa han al·legat que l’informe balístic assenyala que el tret es va disparar a menys d’un metre, tot i que la necròpsia de la gossa assenyala que a la ferida no hi havia restes de pólvora. Per això l’advocada Inés Guardiola, que exerceix l’acusació particular, insisteix que el tret es va produir a més distància, com a uns tres metres. Els dos agents han negat que colpegessin l’amo de Sota, tal com ell ha denunciat.

Els dos testimonis que sí que han declarat davant del jutge, després de la renúncia dels que fins aquest dilluns constaven en el procés com a testimonis protegits, han admès que ells van arribar al lloc quan Sota ja era a terra morta, tot i que han recalcat que “la policia era molt hostil” i no va atendre l’animal en cap moment.