SENTÈNCIA POLÈMICA

El retret d'un jutge a Infància arriba al govern català

Els comuns pregunten si la DGAIA investiga la "negligència" en la retirada d'una menor a la seva mare

El togat va recriminar als professionals que els seus informes estiguessin basats en "suposicions"

zentauroepp13946052 lleida  07 09 2010  primer dia de escuela  padres se dirigen181214131832

zentauroepp13946052 lleida 07 09 2010 primer dia de escuela padres se dirigen181214131832

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sentència d’un jutge de l’Hospitalet que recriminava a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat i altres organismes públics la retirada a una mare de la custòdia de la seva filla, alhora que instava a la fiscalia que esbrinés el que havia passat, ha provocat que la diputada Marta Ribas Frías, del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, pregunti a l’Executiu català si l’entitat de protecció dels menors ha obert una investigació interna per determinar les “responsabilitats davant de les negligències” provades en la resolució judicial. El togat va retreure que s’apartés una nena de la seva mare arran d’una simple denúncia anònima i informes tècnics sense dades objectives, basades “en creences i suposicions”, com que l’actual parella de la dona és d’ètnia gitana.

“És una sentència duríssima pels detalls que aporta de desqualificació del procediment fet servir pel sistema de protecció a la infància per valorar, justificar i prosseguir a la retirada de la custòdia d’una menor”, assegura  Marta Ribas. “És un nou cas preocupant sobre pràctiques poc clares i poc rigoroses dels serveis de protecció a la infància. Estic segura que aquest tipus de casos són minoritaris, però és evident que existeixen i ens preocupa que no tinguem cap evidència que el mateix sistema de protecció actuï per evitar que es repeteixi”, recalca la diputada. Al seu entendre, "s’ha convertit en un sistema molt intervencionista i poc actiu en la prevenció i això és perjudicial per a les famílies, per al mateix sistema i, especialment, per als menors objecte de protecció”. Per això reitera la necessitat de revisar “tot el sistema” pel “bé de tothom.

La DGAIA ha sol·licitat al jutjat una còpia de la sentència i l’Executiu català ha decidit que l’Advocacia de la Generalitat comparegui en el procés i exerceixi "les accions oportunes" en relació amb aquesta resolució i a "les afirmacions que es fan", segons fonts de la Conselleria de Treball, Afers Social i Famílies. Segons les mateixes fonts, la resolució fa referència a òrgans de valoració que o bé depèn de l’administració local o de la Conselleria de Justícia i, per tant, "no són treballadors de la DGAIA". La fiscalia, per la seva banda, encara no ha pres cap decisió.

La comissió de la reforma

El passat 27 de febrer, el Parlament va aprovar una moció presentada per Marta Ribas en la qual es donava el vistiplau a la creació en el primer trimestre del 2019 d’un grup de treball per a la “revisió global del sistema de protecció de la infància”, en la qual hi participi personal de la DGAIA, representants sindicals i entitats i professionals del sector. De moment, aquest grup no s’ha creat.

Notícies relacionades

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies va informar a començaments d’aquest mes a la cambra catalana que actualment s’està duent a terme un “procés de reflexió intern sobre la reforma del sistema de protecció” i, pròximament, “es programarà” la convocatòria del grup de treball. Així mateix, va avançar les línies de treball, que van des de l’aspecte tècnic (organització, recursos, mètodes) fins als mecanismes de coordinació de tots els departaments implicats en la protecció de la infància.

Arran de la pregunta escrita de Marta Ribas, el Govern català també haurà de contestar també al cas que va suscitar la sentència del jutge de l’Hospitalet i que va revocar les mesures de protecció acordades per la Generalitat i va atorgar la custòdia de la menor al pare (la tenien els avis paterns) per residir a la localitat on la ja adolescent va a l’escola. A la mare, li permet un ampli règim de visites.