RESOLUCIÓ JUDICIAL

El Suprem creu que 'La manada' va cometre 10 violacions, no una agressió continuada

L'alt tribunal, no obstant, no ha pogut modificar la qualificació perquè no l'hi ha demanat cap de les parts

La qualificació agreujada hauria multiplicat les penes de presó als cinc condemnats

sentencia de la manada / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si pels magistrats del Tribunal Suprem hagués sigut, els cinc violadors de ‘La manada’passarien dècades a la presó. L’alt tribunal que va elevar a 15 anys de presó la condemna per la violació de San Fermín (a l’agreujar la seva qualificació d’abús a agressió sexual) considera que els condemnats no van perpetrar un sol delicte, sinó almenys deu.

Els magistrats del Suprem consideren un “error” la interpretació de la sentència del’Audiència Provincial de Navarra que els cinc integrants de ‘La manada’ van cometre “un únic delicte continuat”. “Per la pluralitat d’intervinents i d’actes agressius, la correcta qualificació hauria sigut considerar els acusats autors i partícips d’una pluralitat de delictes”, que el tribunal xifra en “almenys deu agressions sexuals amb penetracions bucals, vaginals i anals”.

El Suprem lamenta que “aquest extrem no ha sigut objecte d’impugnació” per cap de les parts, cosa que li impedeix modificar la qualificació de la sentència inicial.

De 12 a 15 anys per agressió sexual

Notícies relacionades

Segons el Codi Penal, la condemna per una agressió sexual va de 12 a 15 anys quan es presenti alguna d’aquestes circumstàncies: que la violència o intimidació revesteixi un caràcter particularment vexatori, que els fets es cometin per l’actuació conjunta de dues o més persones, o que la víctima sigui especialment vulnerable.

Així, en el cas que els violadors de ‘La manada’ haguessin sigut condemnats per 10 agressions sexuals –d’acord amb el criteri del Suprem– en lloc de per una, la pena de presó hauria sigut molt més alta que els 15 anys imposats per l’alt tribunal.