SENTÈNCIA DEL SUPREM

Els cinc membres de 'La manada' ingressen a la presó Sevilla I

Els condemnats per violació a una noia en els Sanfermines han anat directes a la presó sense passar pels jutjats

e13f063e-1bca-4d0b-be76-c4a701b44146-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els cinc integrants de ‘La manada’, condemnats pel Tribunal Suprem a 15 anys de presó per violació, han entrat cap a les vuit de la tarda a la presó Sevilla I. Es tracta de José Ángel Prenda, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo, Jesús Escudero, Ángel Boza i Antonio Manuel Guerrero.

El Tribunal Superior de Navarra havia ordenat el seu ingrés immediat a la presó. [Segueix les últimes notícies després de la condemna a ‘La manada’ en directe.] Després d’haver sigut detinguts, han estat unes hores en dependències policials a l’espera que el jutge de guàrdia determinés la presó on havien d’ingressar. A les 19.30 hores, han sigut traslladats a Sevilla I, sense arribar a passar pels jutjats. 

Al matí, els cinc membres de ‘La manada’ han acudit a la seu dels Jutjats de Sevilla per complir la seva obligació de firmar aquest divendres, dia en què el Tribunal Suprem (TS) escolta en vista pública l’exposició dels recursos de cassació presentats contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) que va confirmar el novembre del 2018 condemnes de nou anys de presó per a ells per delicte d’abús sexual amb prevalença als Sanfermines de Pamplona del 2016, així com manté.

Aquest matí han comparegut als jutjats

D’aquesta manera, els cinc han anat als Jutjats com fan cada setmana des que van ser posats en llibertat provisional després d’haver sigut condemnats per l’Audiència de Navarra, qui va dictar a més la seva llibertat provisional sota fiança de 6.000 euros; l’obligació de comparèixer dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia; la prohibició d’entrar a la Comunitat de Madrid i de comunicar-se amb la víctima, a més de la retirada del passaport i la prohibició de sortir del territori nacional sense autorització judicial.

Els primers en arribar fins als Jutjats aquest divendres han sigut José Ángel Prenda i el militar Antonio Jesús Cabezuelo, que hi han anat junts cap a les 9.30 hores. Després d’ells, ha accedit sol a les instal·lacions de Prado de San Sebastián Ángel Boza, que ha arribat amb moto pels volts de les 10.20 hores.

Més tard, Jesús Escudero, amb ulleres de sol, ha acudit al voltant de les 11.44 hores, i ha sortit de les instal·lacions poc després. Per la seva banda, el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero ha sigut l’últim en anar fins als jutjats del Prado de San Sebastián, on ha arribat a les 13.00 hores i on ha estat pocs minuts.

Elevació de la pena

Els cinc han sigut condemnats pel Suprem a 15 anys de presó per violació. Tant la Fiscalia, l’acusació particular que representa la víctima i les acusacions populars –en representació del Govern de Navarra i de l’Ajuntament de Pamplona– van sol·licitar que se’ls condemnés per agressió sexual en comptes de per abús

En línia amb l’actitud que va mantenir davant del TSJB, la Fiscalia considera que els fets objecte d’enjudiciament “van ser realitzats mitjançant prou intimidació per anul·lar la voluntat de la víctima”. Afegia que “no és admissible forçar el dret fins a extrems d’exigir de les víctimes actituds heroiques que inexorablement les conduiran a patir mals majors”.

Entén així el ministeri públic que en els fets existeix intimidació greu, per la qual cosa s’han de qualificar com un delicte continuat d’agressió sexual pel qual ha demanat per a cada un dels acusats 18 anys de presó, així com 10 anys de llibertat vigilada i inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna i prohibició d’acostament a la víctima durant 20 anys. Ha sol·licitat dos anys més per a un dels acusats, Antonio Manuel Guerrero Escudero, pel robatori amb intimidació del mòbil de la víctima.

Notícies relacionades

Per la seva part, la defensa ha reclamat l’absolució dels cinc acusats basant-se en els arguments del vot particular en la primera sentència del magistrat Ricardo González, que afirmava que no van cometre cap delicte sexual, segons va confirmar a ‘Público’ Agustín Martínez, advocat de José Ángel Prenda Martínez, Ángel Boza Florido, Jesús Escudero Domínguez, el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero Escudero.

El vot particular de González, que va veure en la víctima “excitació sexual” i que manté que “l’absència de violència, força o coacció és absoluta” per part dels acusats, atribueix la sentència condemnatòria dels seus companys de tribunal a “algun llunyà ressò amb reminiscències” del que ell considera una “rebutjable manera d’encarar” l’enjudiciament d’un delicte sexual basant-se en la credibilitat del testimoni de la víctima.