CODI PENAL

La Manada: ¿Què diferencia l'agressió sexual o violació de l'abús?

Segons el Codi Penal, en l'abús no hi ha violència ni intimidació

sentencia de la manada / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Suprem ha condemnat els membres de 'La Manada' per la violació (agressió sexual) d’una jove als Sanfermines del 2016. L’alt tribunal ha modificat ara la sentència de l’Audiència de Navarra que el va limitar a abús sexual. ¿Quina diferència hi ha entre els dos delictes?

El Codi Penal fixa que l’agressió sexual es produeix quan existeix un atemptat "contra la llibertat sexual" utilitzant violència o intimidació. Quan és accés carnal "per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies" es considera "violació" i els responsables poden ser condemnats a penes de 6 a 12 anys de presó. Si no hi ha violació, les penes són d’un i cinc anys.

Notícies relacionades

No obstant, aquestes condemnes poden augmentar en el primer cas a entre 12 i 15 anys (com ha passat), i a entre 5 i 10 anys en el segon, si es presenten algunes d’aquestes circumstàncies: quan la violència o intimidació revesteixin un caràcter degradant o vexatori i quan els fets els cometin conjuntament dos o més persones alhora (aspectes que contempla la fiscalia en el cas de ‘la Manada’). La pena també és la màxima quan la víctima sigui vulnerable, si l’autor utilitza "una relació de superioritat o parentiu" o quan s’utilitzin armes o objectes que poden matar o produir lesions greus.

Abús sexual

L’abús sexual consisteix en actes que atempten contra la "llibertat o indemnitat sexual" sense que existeixi consentiment, però "sense violència o intimidació". Aquest delicte està castigat amb entre un i tres anys de presó o multa. En els casos en què hi hagi "accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies", les condemnes van de quatre a 10 anys de presó. L’Audiència de Navarra va aplicar aquest últim precepte per dictar la inicial condemna a ‘la Manada’.