Segona macrooperació al Raval contra una altra quarantena de narcopisos

Els Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Urbana irrompen aquesta tarda en domicilis ocupats i convertits en punts de venda de droga

La investigació ha acreditat que una màfia d'origen pakistanès havia ocupat el buit que va deixar l'extirpació de l'organització dominicana

video 3518394 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segona tromba policial albarri del Raval de Barcelona per sufocar el fenomen delsnarcopisos, domicilis ocupats utilitzats pels traficants per a la venda al detall de la droga. Aquest dijous a la tarda, els Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Urbana han desplegat una macrooperació policial conjunta al veïnat de Ciutat Vella que preveu escorcollar una quarantena de cases i practicar desenes d’arrestos. El gruix de l’operatiu se centra en un entramat criminal d’origen pakistanès.

Segons fonts policials, es tracta d’un operatiu policial que supera en nombre d’entrades i registres l’anterior, el Bacar. Des de les 15.00 hores, unitats antiavalots i equips d’investigadors escorcollen diversos pisos repartits per la geografia del Raval. Una intervenció de gran calat que s’ha activat a plena llum del dia i pocs dies abans que comenci oficialment l’estiu, una època en què el flux turístic es desborda en punts cèntrics de la ciutat i que, en conseqüència, anima l’activitat delinqüencial a la zona: tant de carteristes com de camells. 

La intervenció es produeix vuit mesos després de l’operació Bacar, que es va saldar amb l’entrada i registre a 26 domicilis i la detenció de 55 persones –durant els dies posteriors, aquesta xifra pujaria fins a la setantena–. El cop del 29 d’octubre del 2018, coordinat des de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), es va lliurar contra la màfia dominicana, que s’havia imposat al Raval aplicant la llei del terror amb narcotraficants d’altres procedències. Que els narcopisos haguessin quedat a les seves mans havia elevat el grau de violència als carrers i va consolidar una plaga que va tornar el consum d’heroïna a diversos carrers del Raval. Els traficants oferien als toxicòmans un espai dins de les cases ocupades perquè es poguessin injectar la droga. El fenomen va destrossar la convivència en comunitats veïnals senceres.

Pisos de venda al detall

Notícies relacionades

Després de l’operació Bacar, no obstant, la resta de traficants ubicats al Raval han anat recuperant l’espai que van cedir a cop de matxet. El model de narcopís, conscients aquests últims que atreure toxicòmans cridava l’atenció policial, ha anat canviant aquests mesos fins a funcionar de nou com a pisos de venda al detall sense sales de venipunció clandestines. La majoria de les últimes operacions policials que s’han dut a terme des de Bacar han sigut contra pisos de la droga que subministraven cocaïna, marihuana o viagra a turistes que les compren per a un consum recreatiu vinculat al lleure nocturn de la ciutat. 

L’operació d’aquest dijous respon a l’observació policial que es va iniciar després de Bacar. La Unitat d’Investigació de Ciutat Vella ha anat recollint dades al llarg d’aquest temps per acreditar que gairebé quaranta pisos, en mans de grups que encarnaven un entramat criminal, s’havia quedat amb la veta de mercat negre del qual els traficants dominicans havien sigut expulsats.