En rebrà tres

L'Hospital de Sant Pau presenta la seva primera màquina contra el càncer donada per Amancio Ortega

«No ens importa si la finalitat secundària és desgravar, perquè la primera finalitat és que aquests malalts es curin», afirma el director del Servei d'Oncologia Radioteràpica, Jordi Craven

1a90ca92-2447-4938-980d-c33721ec34c6-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts

L’Hospital de Sant Pau ha inaugurat aquest dijous el primer accelerador lineal dels tres que rebrà de la Fundació Amancio Ortega, després de la polèmica sobre si la sanitat pública ha d’acceptar donacions privades.

La Fundació Amancio Ortega (FAO) ha donat 300 milions per a la renovació d’equipament tecnològic per a la lluita contra el càncer als hospitals públics d’Espanya, entre el qual es troben 18 màquines de radioteràpia que han arribat a través del Servei Català de la Salut (CatSalut) a alguns centres públics catalans.

Les últimes setmanes, les donacions privades a la sanitat pública han causat polèmica, després que el líder de Podem, Pablo Iglesias, opinés que la sanitat pública no ha de rebre “almoines de multimilionaris”, sinó que aquests han de pagar els seus impostos.

En la inauguració del primer accelerador lineal –valorat en dos milions d’euros–, el gerent de l’hospital, Albert Salazar, ha manifestat que “com a professionals, no és competència nostra entrar en baralles, demagògia i intencionalitats polítiques”.

Finançament

Per la seva banda, el director del Servei d’Oncologia Radioteràpica, Jordi Craven, ha manifestat que “l’ideal seria que els hospitals públics rebessin prou finançament”, però que “de vegades, les coses que volem, no les tenim”.

Notícies relacionades

“Amb aquesta nova màquina es podran tractar60 malalts al dia”, ha afirmat Craven, i “no ens importa si la finalitat secundària és desgravar, perquè la primera finalitat és que aquests malalts es curin”.

Polèmica a part, l’equip oncològic ha posat de relleu que el nou accelerador lineal (AL), que des que va començar a funcionar fa un mes tracta de moment 22 pacients, permet millorar “la qualitat, la precisió, la rapidesa i la seguretat” del tractament de radioteràpia.