L'expert en migracions Alejandro Portes, premi Princesa d'Astúries de ciències socials

El sociòleg i demògraf nord-americà, d'origen cubà, és expert en migracions internacionals

GRAF9989  ALICANTE  29 05 2019 - Fotografia de archivo de 17 03 2017 del sociologo y demografo estadounidense de origen cubano Alejandro Portes  considerado uno de los expertos mas influyentes en el analisis de las migraciones  que ha sido galardonado este miercoles con el Premio Princesa de Asturias de Ciencias Sociales 2019  Nacido en La Habana en 1944  es profesor de la Universidad de Miami y emerito de Princeton y su obra gira entorno al analisis de las migraciones internacionales  los procesos de urbanizacion y desarrollo en America Latina y la sociologia economica - EFE Morell

GRAF9989 ALICANTE 29 05 2019 - Fotografia de archivo de 17 03 2017 del sociologo y demografo estadounidense de origen cubano Alejandro Portes considerado uno de los expertos mas influyentes en el analisis de las migraciones que ha sido galardonado este miercoles con el Premio Princesa de Asturias de Ciencias Sociales 2019 Nacido en La Habana en 1944 es profesor de la Universidad de Miami y emerito de Princeton y su obra gira entorno al analisis de las migraciones internacionales los procesos de urbanizacion y desarrollo en America Latina y la sociologia economica - EFE Morell / MORELL (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Efe

El demògraf nord-americà d’origen cubà Alejandro Portes, considerat un expert mundial en migracions i el sociòleg de referència més important de parla hispana, ha obtingut aquest dimecres el premi Princesa d’Astúries de ciències socials.

Tant pel seu pensament com per la seva obra, Portes està considerat com un dels sociòlegs de referència més importants de parla hispana en l’actualitat i un dels més influents en l’anàlisi de les migracions i de la sociologia econòmica de començaments del segle XXI.  Ha destacat per la seva activitat investigadora en els àmbits de les migracions internacionals, la sociologia econòmica, el desenvolupament comparatiu, la urbanització dels països en vies de desenvolupament i la marginalitat social.

Integrant de la nova sociologia econòmica, els seus estudis s’han convertit en una referència per guiar i organitzar la investigació empírica de científics socials de tot el món. El seu treball de les últimes quatre dècades ha ajudat a conèixer i entendrel’adaptació dels immigrants als seus països de destí.

El març del 2017, Portes va analitzar l’adaptació de les segones generacions d’immigrants a Espanya, amb motiu del Dia de la Sociologia. I al novembre, juntament amb la sociòloga i investigadora a l’Institut Universitari d’Investigació Ortega i Gasset Rosa Aparicio, van presentar l’informe 'Investigació longitudinal de la segona generació a Espanya', del qual són autors.

Exili de Cuba

Nascut a l’Havana (Cuba) el 13 d’octubre del 1944, i que ja va optar a aquest guardó el 2016, va començar els seus estudis a la Universitat de l’Havana el 1959. Va abandonar Cuba el 1960 com a exiliat polític i va estudiar a la Universitat Catòlica de l’Argentina, a Buenos Aires. Nacionalitzat nord-americà el 1968, va acabar la seva llicenciatura en Sociologia a la Universitat de Creighton, a Omaha (EUA). La seva tesi doctoral va versar sobre el radicalisme a Xile, per dedicar-se més tard principalment a l’estudi de la immigració, i la va presentar a la Universitat de Wisco-Madison.

Des d’aleshores ha sigut professor de les universitats de Texas (1971-1975), Duke (1975-1980), Johns Hopkins (1980-1996) i Princeton, a la qual va arribar el 1997, i on va ser, entre el 2003 i el 2014, catedràtic Howard Harrison and Gabrielle Snyder Beck del Departament de Sociologia.

També va ser cofundador el 1988 del Centre de Migracions i Desenvolupament de Princeton, que va dirigir des del 1999 al 2012. Des del 2011 és professor de la Universitat de Miami i des del 2014, emèrit de Princeton. És investigador del Centre per a la Investigació i l’Anàlisi de la Migració del University College de Londres. Ha sigut membre del consell assessor de l’Institut Max Planck per a l’Estudi de la Diversitat Religiosa i Ètnica i professor visitant a diverses universitats europees i iberoamericanes. El 1997 va ser nomenat president de l’Associació Americana de Sociologia i és membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències de l’Acadèmia Americana d’Arts i Ciències.

Reconegut amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el guardó anual que concedeix l’Acadèmia Americana de les Ciències (2008), W.E.B. Du Bois Career of Distinguished Scholarship (2010), atorgat per l’ASA, i el James Coleman Fellow (2012) de l’Acadèmia Americana de Ciències Polítiques i Socials.

Obra publicada

El sociòleg cubà ha publicat més de 36 llibres i 220 articles. És autor de clàssics de la sociologia de les migracions com ‘América inmigrante’ (amb R.G. Rumbaut, Anthropos, 2010) i de sociologia econòmica com ‘Economic Sociology: A Systematic Inquiry" (La sociologia econòmica: Una investigació sistemàtica, 2010).

Altres obres de Portes són ‘City on the Edge-the Transformation of Miami’ (1983), ‘Immigrant America: A Portrait’ (1996), ‘Legacies: The Story of the Immigrant Second Generation’ (2001) i ‘Ethnicities: Children of Immigrants in America’ (2011). El 2016 va publicar ‘Spanish Legacies’ i el 2018, ‘The Global Edge’.

Notícies relacionades

Pertany als consells editorials de Revista Espanyola de Sociologia, Actes de la Recherche en Sciences Socials, International Migration Review, Revista Mexicana de Sociología i Ethnic and Racial Studies, i és autor d’uns 250 articles i més de 30 llibres.

Membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, Portes ha presidit les associacions Sociològica Internacional i la Sociològica Americana i és president electe de Societat Sociològica Oriental. És doctor honoris causa per la novaiorquesa New School for Social Research i per les universitats de Wisconsin-Madison (EE. UU.) i Gènova (Itàlia) i professor honorífic de les universitats d’Alacant i de Nova York Abu Dhabi.