RITUS CATÒLICS

La meva primera comunió: un minicasament

La cerimònia comporta una despesa que s'acosta als 2.000 euros, entre vestits, perruqueria, fotografies d'estudi, regals i dinar per als convidats

comunion

comunion

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Raquel Manzanares, assessora econòmica i mare de dos fills, està en plens preparatius de la comunió de la seva filla petita, una cerimònia en la qual es gastarà uns2.000 euros. “Soc creient, tot i que reconec que no vaig a missa cada diumenge. Vaja, gairebé cap diumenge. Però la religió m’ha ajudat en molts moments de la meva vida. I vull que els meus fills es vinculin no tant a l’Església catòlica, sinó a la fe”, explica la Raquel, que viu a Madrid.  Durant tres anys, ha acompanyat la seva filla –va fer el mateix amb el seu fill gran– a catequesi cada dissabte al matí. ¿És conscient una nena de 9 anys del que suposa fer la primera comunió? “Falten pocs dies i ella està nerviosa. No ho entén gaire. Em pregunta que què li ha de dir al capellà quan es confessi”,admet la mare.

La primera comunió és un minicasament. Començant pel vestit. Moltes marques de moda nupcial tenen línia de primera comunió per a nenes (amb preus que poden arribar fàcilment als 1.200 euros). Una opció més barata és comprar-lo en uns grans magatzems, amb un desemborsament per a les famílies d’uns 350 euros. Les nenes solen anar a la perruqueria perquè llueixin pentinats especials amb trenes i flors. Un altre ‘must’ són les fotografies d’estudi (les parròquies no solen deixar que els fotògrafs contractats per les famílies hi entrin, sinó que imposen el seu). El reportatge fotogràfic –realitzat dies abans de la cerimònia– ronda els 200 euros.

En aquest tipus d’esdeveniments “trobem un reforçament dels rols tradicions de gènere, amb nens amb vestit típics d’home i nenes vestides de princesa. Es dona una visió, a més, molt tradicional de la família”, expliquen fonts de la facultat de Sociologia de Barcelona.

Fira de comunions

A Madrid, des de fa sis anys, s’organitza en un cèntric hotel una fira anomenada Compritas Comuniones en què les empreses del sector mostren les seves novetats, ja sigui en els vestits (dissenys de núvia en petit) i complements (joies incloses) com en els regals per als convidats: des de galetes fins a de detalls de papereria. Aquesta fira té lloc a finals d’any. Perquè les comunions, com els casaments, s’organitzen amb molts mesos d’antelació. “El restaurant, per exemple, l’has de reservar amb bastant temps. Quan saps la data de la cerimònia t’hi has de posar, perquè, si esperes, et trobes que no tens lloc per dinar”, afegeix Raquel.

Aquest tipus de cerimònies infantils religioses són una autèntica mina per als restaurants. Les famílies solen contractar menús infantils i d’adults. Els primers no baixen dels 45 euros i els segons, ronden els 60. “És una mica estafa, perquè no deixa de ser un menjar normal, amb entrants i carn o peix i postres”, critica la Raquel.

Notícies relacionades

L’impacte econòmic de les primeres comunions és evident. Les memòries anuals de la Conferència Episcopal només inclouen dades sobre això en la del 2014: 589.014 euros.

 ► Més informacions de Mares, pares i nens

Mares, pares i nens