Hi ha recurs de la Generalitat

Els professors de primària no podran fer classes a secundària

Un jutjat anul·la les resolucions que van permetre que mestres de primària impartissin classes a 1r i 2n d'ESO

Alumnes de secundària de l’institut Fort Pius de Barcelona, durant uns exàmens de setembre, el curs passat.

Alumnes de secundària de l’institut Fort Pius de Barcelona, durant uns exàmens de setembre, el curs passat. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Un jutjat de Barcelona ha donat la raó alsprofessors de secundària que a través del sindicat Aspepc-sps ha ha declarat "nul·les i il·legals" les tres resolucions de la Generalitat que habilitaven mestres de primària per impartir especialitats a primer i segon d’ESO per una falta d’interins i substituts a la borsa.

Ho han explicat en roda de premsa el secretari general del sindicat, Xavier Massó, i l’advocat del sindicat, Ignasi Fernández, i han apuntat que l’objectiu del traspàs respon a la voluntat de la Conselleria d’Ensenyament de "crear un cos únic de docents".

Fernández ha advertit que "la sentència no és definitiva", i que la Conselleria encara la pot recórrer –abans del 15 de juny–, i per això el futur dels gairebé 100 mestres que ja han impartit aquest curs a secundària és incert. "Es va avisar els mestres que no demanessin el trasllat a secundària perquè s’impugnaria la resolució i podia aparèixer una sentència a meitat de curs", ha assegurat Massó.

Falta de titulació

Els principals motius per desestimar les resolucions segons la llei bàsica estatal han sigut el requisit d’una llicenciatura per impartir en l’educació secundària obligatòria (ESO) i la impossibilitat per part dels mestres d’impartir una especialitat que no està reconeguda com a tal en el seu cos.

"Ni les Matemàtiques, ni la Llengua Catalana i Castellana, són considerades especialitats en l’educació primària", ha dit Fernández amb referència a les tres matèries per a les quals la Conselleria havia al·legat falta de docents a secundària.

La sisena hora

Des del sindicat s’ha apuntat que el motiu per habilitar entre 800 i 1.200 mestres per al traspàs a l’ESO respon a la necessitat de resituar els mestres sobrants després de l’aplicació de la sisena hora a la primària durant el mandat de Rigau.

Notícies relacionades

Massó ha apuntat que, a diferència de l’augment de la ràtio en secundària, "les previsions demogràfiques a Catalunya indiquen que cada vegada hi haurà menys alumnes a primària", un problema que segons el secretari la Conselleria encara intenta solucionar.

Així mateix, el secretari ha desmentit que hi hagi una falta d’interins i substituts a la borsa de treball de secundària, i assegura que és una mesura de la Conselleria per aconseguir el model que més els convenç, el de l’existència d’un sol cos de docents.