DESIGUALTAT SOCIAL

El futbol francès vol lluitar contra l'homofòbia

La Lliga de futbol professional pretén crear un sistema per denunciar insults racistes, sexistes i homòfobs

A França, més de la meitat de les persones del col·lectiu LGTB ha patit alguna agressió en la seva vida

zentauroepp48218515 futbol frances brazalete190519175023

zentauroepp48218515 futbol frances brazalete190519175023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La Lliga de futbol professional francesa (LFP) va convidar els entrenadors, capitans i àrbitres que divendres i dissabte passats van trepitjar el terreny de joc a portar un braçalet amb els colors de l’arc de Sant Martí (símbol de les reivindicacions del col·lectiu LGTB) per fer visible el seu compromís en la lluita contra l’homofòbia als estadis.

La iniciativa, adoptada coincidint amb el Dia Mundial contra l’Homofòbia (celebrat el passat 17 de maig), forma part d’un pla més ampli, que entre altres coses contempla sancions als clubs esportius, dissenyat per l’LFP en col·laboració amb l’associació SOS Homofòbia, Foot Ensemble i el club de futbol parisenc PanamBoyz&Girlz United.

“Cal posar en marxa un sistema per erradicar de manera definitiva l’actitud nefasta de determinats individus”, va declarar la presidenta de l’LFP, Nathalie Boy de la Tour, en la presentació del pla.

Set de cada 10 persones LGTB admeten no mostrar la seva orientació sexual públicament

A França, més de la meitat de les persones del col·lectiu LGTB (homosexuals, bisexuals i transgènere) han patit algun tipus d’agressió al llarg de la seva vida, segons un estudi de l’Institut Ifop i l’associació Jasmin Roy Sophie Desmarais elaborat juntament amb la Fundació Jean Jaurès i la Delegació interministerial de la lluita contra el racisme, l’antisemitisme i l’odi anti-LGTB.

Set de cada 10 persones LGTB admeten que, per evitar ser blanc d’actes violents, actuen de manera discreta sense mostrar la seva orientació sexual públicament en la seva vida quotidiana. Aquest percentatge s’eleva al 85% quan es tracta de persones que han patit algun tipus de discriminació en la seva vida.

Entre les persones LGTB agredides en els últims 12 mesos, el 91% reconeix que ha modificat el seu comportament diari. Eviten besar-se en públic o donar-se la mà, i la meitat dels enquestats diuen que no s’atreveixen que els seus veïns els vegin amb la seva parella. El temor de ser víctima d’actes homòfobs els obliga a evitar determinats carrers o barris i a no tornar sols a casa.

Perfil de l’agressor

El sondeig revela que al 16% li agradaria deixar la ciutat on viu pel clima d’hostilitat envers la seva orientació sexual, i el 15% dels estudiants LGTB desitjaria canviar de centre escolar per la mateixa raó.

En el 60% dels casos, l’agredit es troba davant una banda que actua en grup

Pel que fa al perfil dels agressors, l’estudi mostra que en tres de cada quatre casos es tractad’un home menor de 30 anys que actua en grup. De fet, en el 60% dels casos, l’agredit es troba davant una banda en la qual actuen un o diversos individus. “L’efecte del grup és manifest. Es crea una dinàmica en què es dona als agressors una sensació de legitimitat”, assenyala la codirectora de l’Observatori LGTB de la Fundació Jean Jaurès.

Una altra dada de l’enquesta és que la temptació d’acabar amb la seva vida és més gran en aquest col·lectiu que en la resta de la població. El 60% de les víctimes d’una agressió física l’últim any han pensat a suïcidar-se (la mitjana en la resta de la població francesa és del 4,7%) i el 51% declara haver-ho intentat alguna vegada.

“Any negre”

“El 2018 va ser un any negre a França” per a les persones LGTB, segons Joël Deumier, president de SOS Homofòbia, associació que també ha publicat aquesta setmana el seu informe anual sobre els actes homòfobs basant-se en els testimonis recollits ‘online’. 

L’augment de les agressions es deu al fet que les víctimes ja no s’amaguen

Notícies relacionades

En total s’han ressenyat 1.905 actes d’aquest tipus a tot el país, un 15% més que el 2017. L’augment en el nombre d’agressions es deu al fet que les víctimes ja no s’amaguen i s’atreveixen a publicar-les a les xarxes socials.

“És dramàtic, però és sa. Això significa que l’homofòbia no es nega”, assenyala a l’emissora France Info el president de l’associació, que reclama al Govern aplicar totes les mesures anunciades a finals del 2018. Una altra dada preocupant és que els actes contra les lesbianes s’han disparat un 42%.