'CAS MARISTES'

Una víctima al·lega que la llibertat de Benítez minva "la seva recuperació emocional"

Un dels joves que va patir abusos recorre la decisió de no empresonar l'exprofessor

zentauroepp48034113 benitez190506121112

zentauroepp48034113 benitez190506121112 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La principal víctima del pederasta confés Joaquim Benítez ha tornat a demanar a l’Audiència de Barcelona l’ingrés a la presó del’exprofessor dels Maristescondemnat a 21 anys i nou mesos de presó per abusar sexualment de quatre exalumnes entre el 2006 i el 2009. En el recurs contra la decisió dels jutges de no empresonar el processat, l’advocada Ester García López, que representa A. B., afirma que el fet que l’exdocent sigui lliure "suposa un detriment per a la integritat psicològica" de les víctimes i "un retard per a la seva recuperació emocional", alhora que reitera que existeix risc de fuga i de reincidència. La fiscalia, en principi, no presentarà recurs, segons fonts d’aquesta institució.  

L’escrit presentat a la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, que va condemnar Benítez, relata que, tot i que la sentència no és ferma, "la presumpció d’innocència" de l’exeducador "ha quedat totalment desvirtuada" des que va reconèixer haver abusat de dos menors. "Això suposa que fins i tot en el cas que la defensa interposi el corresponent recurs contra la sentència, el pronunciament mai serà absolutori", detalla. Fins a tal punt és així que "la pena mínima" que se li pot imposar seria de 8 anys de presó, que és l’acceptada per la mateixa defensa del processat. És a dir, "haurà de complir pena privativa de llibertat tard o d’hora". L’acusació particular recalca que l’admissió parcial dels fets va ser un "reconeixement fred, asèptic i mancat de cap penediment".

Canvis de domicili i negativa al pacte

Notícies relacionades

La lletrada argumenta el risc de fuga en el fet que Benítez ha canviat en diverses ocasions de domicili (fins i tot va dir que havia viscut a dos quilòmetres de la frontera francesa), l’elevada pena imposada i del seu comportament de no ingressar a la presó, ja que es va negar a pactar abans del judici "sota l’excusa" de no estar preparat per entrar en un centre penitenciari. Al·lega també la "falta d’arrelament familiar" de l’exprofessor, ja que no s’ha acreditat que l’acusat tingui un germà que pateixi minusvalidesa que ncessiti l’ajuda de terceres persones, com ell ha relatat.

Respecte a la possible reincidència, l’advocada destaca que "ha quedat àmpliament acreditat que ens trobem davant d’un pederasta o depredador sexual" i, per tant, pot tornar a atacar en qualsevol moment. El mateix exdocent va arribar a dir que actuava per impulsos, "impulsos sexuals que, com és sabut, no desapareixen amb el temps", recalca el recurs presentat a l’Audiència.