pederasta condemnat

La Generalitat també demana presó per a Benítez pels abusos en els Maristes: el jutge decidirà demà

El pederasta confés afirma en la seva compareixença: "No entenc tanta pressa per ficar-me a la presó"

benitez / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana després de dictar-se la sentència, la Generalitat s’ha sumat aquest dilluns al fiscal, a l’Ajuntament de Barcelona i als advocats de les víctimes per sol·licitar l’empresonament de l’exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez, condemnat a 21 anys i nou mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes entre el 2006 i el 2009. En la compareixença celebrada a la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona, a la qual ha assistit l’exdocent, les acusacions particulars han argumentat el risc de fuga, la reincidència i la possibilitat que el processat pugui suïcidar-se.

La defensa de l’exprofessor ha al·legat que el pederasta confés no ha fugit durant els tres anys d’investigació i que ha complert les compareixences setmanals dictades pel jutge d’instrucció el febrer del 2016. La previsió és que el tribunal decideixi aquest dimarts. En la vista breu no hi ha assistit l’advocat dels Maristes, congregació que ha sigut condemnada com a responsable civil subsidiària, però sí el lletrat de la companyia d’assegurances que haurà de fer front a la indemnització de 120.000 euros fixada per a les quatre víctimes. Al cenyir-se només en la responsabilitat civil, el representant de la companyia d’assegurances no s’ha pronunciat.   

Joaquim Benítez ha pres la paraula en la compareixença. “No entenc tanta pressa per posar-me a la presó si sempre he estat localitzable”, ha al·legat. Ha precisat que ha demanat perdó diverses vegades, no només en el judici, sinó públicament i "fins i tot agenollat". Ha tornat a reconèixer que va abusar sexualment dels estudiants. Aquesta vegada, no només ha admès que va abusar de dos alumnes, sinó de quatre, segons fonts de l’acusació. En el judici va reconèixer fel·lacions a dos menors i va negar tocaments dos altres denunciants.

L’exprofessor no s’ha oblidat dels Maristes: "Des que me’n vaig anar de l’escola, el 2011, la direcció del centre sabia que era a Peralada". Ha recalcat que en alguna ocasió ha estat a prop de la frontera amb França i que no ha fugit. En la seva intervenció, Benítez ha esmentat les entrevistes realitzades per EL PERIÓDICO en què va confessar els abusos.

El jutge d’instrucció va dictar llibertat provisional per al pederasta confés, que va comparèixer per primera vegada com a investigat al jutjat el febrer del 2016, tot i que amb l’obligació de no tenir contacte amb menors d’edat, en una decisió que després va avalar l’Audiència de Barcelona.

Indemnitzacions

Notícies relacionades

El magistrat va estimar llavors que Benítez podia esperar el judici en llibertat perquè no presentava risc de fuga, però la fiscalia i les acusacions creuen que les circumstàncies han canviat davant de l’elevada condemna que l’Audiència de Barcelona li va imposar la setmana passada. 

En la seva sentència, l’Audiència de Barcelona condemna, a més, l’exprofessor a indemnitzar amb 120.000 euros les seves quatre víctimes –de dues de les quals va admetre haver abusat sexualment– i declara la responsabilitat civil subsidiària de la Fundació Champagnat, propietària de les escoles Germans Maristes i que haurà de pagar les compensacions en el cas que Benítez no tingui prou diners per abonar-les.