Anar al contingut

Doctrina sectària

Apartats 17 capellans a Catalunya per pràctiques esotèriques i també sexuals

Formaven part de l'antiga Associació Seminari del Poble de Déu, que l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va suspendre perquè impartien una doctrina "incompatible amb la catòlica"

Apartats 17 capellans a Catalunya per pràctiques esotèriques i també sexuals

QUIQUE GARCIA

El tribunal eclesiàstic de la diòcesi de Vic (Barcelona) ha decidit suspendre de manera preventiva de l’exercici públic del ministeri –no podran donar missa en esglésies ni en locals públics–  17 sacerdots i diaques investigats per pràctiques esotèriques i també sexuals, saltant-se el celibat.

Els 17 religiosos formaven part de l’antiga Associació Seminari del Poble de Déu (SPD), que el cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va suspendre el 2017 perquè impartien una doctrina "incompatible amb la catòlica".

Aquesta doctrina implicava "una tergiversació de l’afectivitat home-dona entre els fidels cristians, estava marcada per la confusió entre pecat i concupiscència, i exemplificada en la sublimació inversa de certes gràcies peculiars i estranyes a la tradició catòlica".

Els 17 implicats, que seran jutjats a porta tancada, d’acord amb el dret canònic, al tribunal eclesiàstic de la diòcesi de Vic, són majors d’edat i practicaven sexe entre homes i dones de manera consentida i per això no haurien comès un delicte penal, tot i que fonts religioses han explicat a Efe que si en el transcurs de la investigació s’apreciés algun indici l’enviarien a la jurisdicció civil.

La decisió d’Omella de tancar aquesta associació privada de fidels es va deure que "existia el perill d’una derivació agnòstica de l’associació, amb alguns elements pròxims al corrent 'new age' i amb visions parcialment esotèriques de la fe catòlica."

El local, a la diòcesi de Vic

Tot i que l’associació va ser dissolta per l’arquebisbe de Barcelona, com que l’associació tenia el seu local a la diòcesi de Vic és aquest el tribunal eclesiàstic que jutjarà els investigats.

En un comunicat, la secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) ha informat que el tribunal ha decidit "suspendre de manera preventiva de l’exercici públic del ministeri, però no de l’exercici privat, als clergues investigats." 

La mesura afecta clergues de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Urgell i Vic i cada diòcesi l’està aplicant d’acord amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu.

"En aquest moment convé esperar les decisions que vagi prenent el tribunal canònic i preservar el dret a la bona fama i la presumpció d’innocència de tots els implicats", ha ressaltat la CET, que ha recordat que els bisbats "sempre han aplicat escrupolosament l’establert a la Santa Seu en aquests casos". 

Fidels laics

"Si aquest procés canònic portés a descobrir indicis fonamentats de responsabilitat penal en l’àmbit civil, immediatament serien posats en coneixement de les autoritats judicials", han afegit les mateixes fonts.

L’Arquebisbat de Barcelona va suspendre l’associació privada Seminari Poble de Déu fa dos anys després de consultar la Congregació per a la Doctrina de la Fe i als bisbes de les diòcesis de Tarragona, Lleida, Urgell i Vic, i també Bilbao i Valledupar (Colòmbia), on l’associació estava present.

L’SPD era una associació de fidels laics, en la qual hi van anar entrant sacerdots i diaques, que plantejava una nova forma de vida amb un cert agnosticisme que podria recordar llunyanament la teologia dels càtars, i amb la finalitat de mantenir aquesta manera d’entendre la comunitat van decidir crear el seu propi seminari de formació de sacerdots integrats a aquesta associació, que van ser uns 12, que tenia activitats i espais en parròquies i convents de sis diòcesis espanyoles, cinc a Catalunya, i a Colòmbia.

Temes: Catalunya