JUDICI A MÚRCIA

El creador de Seriesyonkis culpa els usuaris de les infraccions de la pàgina

Els quatre acusats per delictes contra la propietat intel·lectual s'enfronten a penes d'entre dos i quatre anys

undefined47677371 grafcva3590  murcia  08 04 2019   el creador de la web  albe190408173324

undefined47677371 grafcva3590 murcia 08 04 2019 el creador de la web albe190408173324 / CRISTOBAL OSETE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’acusat principal en el judici que se segueix a Múrcia contra els responsables de la web Seriesyonkis, acusats de pirateria audiovisual, Alberto G.S., ha descarregat aquest dilluns la responsabilitat dels fets que s’investiguen en la comunitat d’usuaris que utilitzaven la seva pàgina. La pàgina va ser el reposador principal d’enllaços per veure sèries de televisió a internet quan aquestes encara no havien arribat a Espanya.

El judici, el primer a Espanya contra la pirateria en el cine, ha arrencat a la Ciutat de la Justícia de Múrcia contra quatre responsables de la pàgina, que s’enfronten a una petició de dos anys de presó i multa de 4.200 euros per a cada un. L’FBI va arribar a incloure la web a l’altura de Megaupload i Taringa en una suposada gran conspiració contra els drets d’autor.

Alberto G.S., natural de Lorca, ha declarat davant de la jutge Isabel Carrillo que ell només s’ocupava dels aspectes tècnics i que no va penjar mai cap enllaç cap a pel·lícules protegides per la propietat intel·lectual. Ha dit també que quan va rebre algun comentari sobre l’origen d’alguns enllaços procedia a esborrar-los.

A més, ha explicat que aquells anys estava immers en la seva activitat investigadora a la universitat i que no podia dedicar gaire temps a les pàgines web. Segons ell, el contingut de la pàgina variava per minuts a causa de l’actuació dels usuaris.

"Era un ‘hobby’"

El creador de la web, assegut al costat dels també acusats Jordi T. i David M. i Alexis H. –encarregats de la gestió de la pàgina després de la seva compra–, ha afirmat que va crear Seriesyonkis com un ‘hobby’ després de parlar amb un amic sobre crear una pàgina d’aquestes característiques.

Ha recalcat que ell no era un cinèfil, per la qual cosa mai se li hauria ocorregut redactar sinopsis sobre un film, i que es va limitar a crear la infraestructura al pensar que així podia cobrir un buit existent en aquell moment sobre comentaris de pel·lícules.

Segons ha manifestat, eren els usuaris de la pàgina d’internet els que posaven els enllaços que dirigien cap a les pel·lícules, i que a la web no es podia visionar res perquè tot era extern. Així mateix, s’ha definit com a cautelós i acurat, i ha dit que mai va pensar a dur a terme una activitat il·lícita.

Publicitat

Ha admès, no obstant, que alguna vegada es va col·locar publicitat a la pàgina, però no va quantificar la quantitat exacta de diners que va poder percebre per això.

També ha reconegut que Seriesyonkis rebia moltes visites i que va tenir un gran èxit, però no va poder concretar el nombre de persones que entraven en una pàgina que creada el 2008 i venuda el 2010 als altres tres acusats per 610.000 euros, quantitat aquesta que sí que va reconèixer haver rebut.

Alexis H., David M. i Jordi T. van comprar la web a través de Burn Media SL per 610.000 euros el 2010 i “van continuar la seva activitat il·lícita”, segons la Fiscalia. Un any després, Hoepfner es va quedar sol al capdavant de l’empresa i els altres dos socis van fundar nous negocis, davant de la imminent arribada de la llei Sinde, que perseguia amb dures penes la pirateria. 

La venda es va produir, segons ha dit Alberto G. S., perquè s’havia presentat una denúncia contra ell, la policia havia escorcollat casa seva, i tot aquest tema el "cremava". Quan va negociar la venda, ha comentat, va creure que es tractava d’una broma la quantitat que estaven disposats a pagar-li, però els compradors li van enviar un avançament perquè sabés que tot anava seriosament.

Deu anys de procés judicial

Notícies relacionades

El procés judicial va començar el 2009, tot i que ha patit nombroses dilacions, segons el fiscal, pels recursos presentats aquests anys. La pàgina de pirateria de cine i de sèries de televisió que operava a internet va causar perjudicis de fins a 546 milions d’euros, segons l’EGEDA, i de 9,5 per a la Federació Antipirateria.

El fiscal assenyala en les seves conclusions provisionals que un dels acusats, "sabent que era il·lícit el seu procedir" i operant des de terminals informàtics de la Universitat de Múrcia, on va ser becari, i al seu propi domicili, va operar amb webs de les quals era administrador.