INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Quatre testimonis protegits donen llum al crim que va revoltar Baró de Viver

Empresonada com a còmplice la dona de l'autor dels trets que va disparar contra la víctima

La jutge afirma que la dona va poder facilitar l'arma, alhora que va cridar al seu marit: "mata'l, mata'l"

zentauroepp46347410 baro de viver190401191117

zentauroepp46347410 baro de viver190401191117 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Quatre testimonis protegits han aportat dades rellevants en l’assassinat a trets d’Edu C. el passat 22 de desembre al barri de Baró de Viver, un crim que va revoltar els veïns davant el que ells consideraven passivitat per part dels Mossos. Arran de les seves declaracions, la jutge de Barcelona que investiga la mort va ordenar l’empresonament de la dona del presumpte autor dels trets, Pedro S. M., que va ser detingut el gener a Roquetas de Mar (Almeria) on s’havia refugiat amb la seva família. La magistrada considera que la dona, Olga B. S. podria haver facilitat l’arma al seu marit i va cridar: “Mata’l, mata’l!”.

El Nadal de l’any passat va ser molt convuls a Baró de Viver. El 22 de desembre moria Edu C. pels dos trets efectuats per Pedro S. M., un veí, també del barri barceloní, amb el qual havia tingut diverses topades i discussions que “perduraven en el temps”, segons els investigadors. No obstant, aquest “enfrontament personal”, com qualifica la jutge les relacions entre el presumpte assassí i la víctima, s’havia “accentuat” arran d’una baralla i unes amenaces de mort proferides pel sospitós dos dies abans del tiroteig. Aquell dia, Edu C. va presentar una denúncia davant els Mossos, però no li va servir de res. A les 48 hores, dues bales van acabar amb la seva vida.

La porta oberta

Notícies relacionades

El principal sospitós i la seva família van fugir la mateixa nit de l’assassinat. La fuga va ser tan ràpida que van deixar la porta de la vivenda oberta i la llum i la calefacció enceses. Es van refugiar a la localitat d’Almeria de Roquetas de Mar. Però la policia els va trobar. Pedro S. va ser enviat a la presó i la seva dona Olga B. S. va quedar en llibertat provisional. Dos testimonis havien vist el matrimoni juntament amb el cadàver just després d’haver sentit els trets. També van sentir que l’home li va dir a la seva dona: “l’he matat”. Després de ser detingut, Pedro S. M. va reconèixer l’autoria de l’homicidi, tot i que va argumentar una hipotètica legítima defensa que, de moment, no ha quedat acreditada, detalla la seva ordre de presó.

La situació de la seva dona ha fet un gir total. Olga B. S. estava en llibertat i el 4 de març passat va ingressar a la presó amb l’acusació de ser coautora del delicte d’homicidi. Segons l’ordre de presó, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la declaració de quatre testimonis protegits aportats per l’advocat de l’acusació particular, Daniel Salvador, del despatx Vosseler, ha sigut clau. La resolució assenyala que aquestes persones van veure la dona amb el seu marit quan es va produir el tiroteig. Fins i tot un d’ells ha dit que Olga B. S. va entregar un objecte al seu marit segons abans que disparés, si bé no va poder precisar què era. La jutge afirma que la dona és inductora o cooperadora del crim. 

Assalt a l’habitatge del presumpte assassí

L’endemà de l’assassinat d’Edu C., els veïns de Baró de Viver van sortir al carrer. La tensió i la crispació es va palpar en aquest barri del districte de Sant Andreu. Després de finalitzar una concentració de protesta, els ànims es van escalfar i un parell de centenars de veïns es van dirigir enfurismats cap a la casa on vivia el presumpte homicida, que havia fugit hores abans. Alguns dels veïns van assaltar l’habitatge del passeig de Santa Coloma. Van entrar a la planta baixa, la van destrossar i van calar-hi foc, mentre altres persones treien els mobles al carrer per abocar la seva ira sobre ells. Al cap d’uns dos minuts, van arribar els mossos, que van ser increpats, i una dotació de Bombers. A una de les parets exteriors algú va pintar la paraula “assassins".

Temes:

Assassinats