ASSALT A BARCELONA

Un grup de veïns assalta i crema la casa del presumpte assassí d'un home a Baró de Viver (Barcelona)

La víctima havia sigut amenaçada de mort dijous i divendres per un membre d'una família conflictiva

El pare del mort diu que els Mossos van anar abans a casa del presumpte agressor i no el van detenir

whatsapp-video-2018-12-23-at-145638 / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Tensió i crispació a Baró de Viver. Un parell de centenars de veïns de l’home que dissabte va ser assassinat a trets han assaltat i provocat un incendi a la casa on vivia el presumpte homicida, identificat per testimonis directes dels fets. La família del sospitós va fugir del barri dissabte a la nit, poc després que es cometés el crim, que va culminar tres dies d’incidents als carrers del barri que ningú va saber atallar. Membres d’aquest clan havien amenaçat de mort abans la víctima. L’última topada es va produir dijous passat. Un d’ells se'l va trobar i, segons la denúncia que va presentar als Mossos, va etzibar:  “Li fotré un tret, el mataré. Violaré la seva dona”. L’endemà van continuar les coaccions. “Els Mossos van anar a casa seva, van estar-s’hi una estona i se’n van anar. No els van detenir ni van fer res”, es queixa el pare del mort.  L’Ajuntament de Barcelona ha activat els seus serveis de mediació.

L’aldarull a la casa de l’home acusat del crim pels seus veïns s’ha produït aquest diumenge passades les dues del migdia, al final d’una concentració de repulsa pel crim. Més d’un centenar de veïns, amics i familiars de la víctima de l’assassinat s’han concentrat a la plaça del Baró de Viver, al districte de Sant Andreu, i han assenyalat com a culpables dels fets la família que mantenia picabaralles amb l’home que va perdre la vida dissabte i amb altres residents al barri. Allà han indicat que el difunt, que tenia una discapacitat, ja havia presentat denúncies per agressions i amenaces contra membres de la família assenyalada pels fets. Altres veïns del barri també van denunciar per amenaces aquesta família, composta per tres germans, les seves respectives dones i el pare. Tots han desaparegut del barri.

Després de la concentració, els veïns han mantingut un minut de silenci al lloc on l’home va ser assassinat, on van instal·lar unes espelmes en la seva memòria. En aquell moment els ànims s’han exaltat i, entre crits d’'assassins’ i 'justícia', mentre més persones s’afegien al grup, aquest s’ha dirigit cap a la pròxima vivenda de la família a qui culpen de la mort, al passeig de Santa Coloma. Han entrat al seu interior, en una planta baixa, l’han destrossat, han tret els mobles al carrer i els han calat foc. Davant de l’arribada al cap de dos minuts d’agents dels Mossos, que tenien una presència discreta al barri des d’aquest matí, aquests han sigut increpats per no haver evitat la mort del veí el dia anterior. Alguns dels congregats s’han encarat amb els agents que han tapat la porta de la casa. Al cap de pocs instants han arribat unitats antiavalots i els bombers, que han sufocat el foc. Un dels manifestants va pintar a la façana la paraula "assassins". 

Malgrat els rumors que han circulat entre els veïns de Baró de Viver, els Mossos no han confirmat aquest migdia haver practicat encara cap detenció, i recorden que, en casos similars, la pràctica habitual és que l’agressor o bé s’entregui a l’instant, cosa que no ha passat, o bé disposi de recursos per fugir i amagar-se. Al principi, segons els veïns, una persona que va poder veure l’assassinat ha declarat ja davant de la policia, o sigui que l’autor podria estar identificat. 

Els fets

L’homicidi es va produir cap a les 10 de la nit de dissabte a la plaça Baró de Viver, al costat del passeig de Santa Coloma. E. C. C. va rebre cinc trets, un d’ells al cap i un altre al pit.  Havia sortit a comprar a una botiga propera al seu domicili. 

Notícies relacionades

El pare i amics de la víctima han explicat que el difunt havia sigut amenaçat diverses vegades pels membres de la família assenyalada com a conflictiva. L’últim episodi es va produir dijous, cap a les 14 hores. L’home va baixar al carrer a passejar els seus gossos. Segons la denúncia presentada divendres, quan passava per davant d’un bar va veure dos fills de P. S. M., de la família ara sospitosa, amb qui havia tingut problemes en el passat. Aquest li va cridar que el mataria, el va mirar fixament i va fer el senyal d’apuntar-lo i disparar. Un grup de persones, algunes amb ganivets i navalles, el va envoltar, segons la denúncia. “Treu la pistola i fot-li un tret", es va sentir. E. C. C., al final, va sortir corrents i es va refugiar al seu domicili. 

Divendres va continuar la disputa. Un desconegut va cridar a l’intèrfon de la vivenda de la víctima. Eren les 16 hores. Aquesta veu anònima li va dir que era un familiar de la persona que l’havia amenaçat el dia abans i que volia parlar amb ell, que volia “arreglar les coses”. No obstant, es va quedar a casa seva perquè un amic el va avisar que no baixés al carrer, que l’estaven esperant tots amagats amb ganivets i pals.  Aquell mateix dia a la nit ho va denunciar als Mossos. Els veïns afirmen que la família conflictiva va haver de sortir del barri de Can Tunis per problemes similars i que dissabte, hores abans del crim, es va produir un altre incident que podria haver desencadenat el fatal desenllaç.