pederàstia a les escoles

Benítez declara que els Maristes van tapar els seus abusos durant 25 anys

"No tenia por de ser descobert", declara l'exprofessor, mentre que l'orde nega aquesta acusació

El processat reconeix haver fet fel·lacions a dos menors i nega haver abusat de dos alumnes més

zentauroepp47510425 benitez190326103758

zentauroepp47510425 benitez190326103758

6
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sánchez

"No tenia por de ser descobert perquè em sentia emparat pelsMaristes", va reconèixer aquest dimarts l’exprofessor de gimnàstica del’escola Sants-les Corts Joaquim Benítez, que s’enfronta a 22 anys de presó per abusar sexualment de quatre alumnes. I és que el 1986, anys abans que passessin els fets que s’estan jutjant, la cúpula de l’orde religiós va tenir coneixement que el pederasta confés havia fet tocaments a un estudiant i no van fer res contra ell. No el van acomiadar i va continuar exercint de professor durant anys. Així ho ha relatat el pederasta confés contestant preguntes de la seva defensa en la vista que s’està celebrant a l’Audiència de Barcelona. Amb aquestes paraules, el processat va corroborar les denúncies d’exalumnes que la congregació podia haver encobert abusos. 

L’exprofessor es va negar a respondre a les preguntes de la fiscalia i les acusacions particulars, i només va contestar al seu advocat. Però ha admès que va fer fel·lacions en un despatx a dos dels estudiants que l’han denunciat. "A T. el vaig enganyar i li vaig fer una fel·lació", va dir d’una de les víctimes. Va afirmar fins i tot que en una ocasió un altre professor (ja mort) va obrir la porta i el va descobrir. També va reconèixer que va abusar de la mateixa manera de M. G. No obstant, va negar que hi hagués sexe anal amb el primer, tal com aquest va relatar davant del tribunal. L’acusat va desmentir, a més, que abusés de dos alumnes més. La defensa, davant d’aquesta confessió, va modificar les seves conclusions (demanava l’absolució) i va acceptar per a Benítez fins a vuit anys de presó. El fiscal només va augmentar la indemnització per a l’exalumne T. de 30.000 a 50.000 euros, sense canviar res del seu escrit d’acusació.

L’exdocent admet que un altre professor va entrar al despatx i el va veure abusant d’un menor

Però el moment més important del judici –no tant a nivell jurídic per a aquest procés concret sinó per la corroboració de la versió d’algunes víctimes d’abusos– va ser quan Benítez va admetre que al maig del1986 el pare d’un estudiant es va queixar a la direcció que ell havia abusat del seu fill. Al cap de dos dies, el llavors professor i el progenitor d’aquest noi es van reunir amb la direcció de l’escola. La família del nen estava disposada a presentar una denúncia. El màxim responsable de l’escola únicament va recriminar l’actitud a l’ara processat, dient-li que el que havia fet era "bastant lleig". L’exprofessor, en canvi, va qualificar l’abús d’"impuls esporàdic"

L’orde ho nega

El director de l’escola, segons ha detallat l’acusat, va posar en coneixement de la cúpula dels Maristes aquesta situació. "Jo me’n vaig anar de vacances a l’Empordà. Estava convençut que em trucarien per expulsar-me, però no va ser així", va assegurar Benítez. El rumor era que l’orde religiós el castigaria amb tres mesos sense sou, però això tampoc va passar. Quan va tornar al setembre, simplement li van dir: "No tornis a fer-ho. Primera advertència. A la segona te’n vas", va recalcar. "Per això no tenia por", va incidir. L’acusat se’n va anar de l’escola el 2011 de forma voluntària i després d’una altra queixa d’un pare sobre abusos sexuals. Els Maristes, que mai el van acomiadar, van assegurar ahir a la tarda en un comunicat que "cap director ni responsable de l’escola Maristes de Sants ni de la institució marista va rebre cap queixa sobre conductes inapropiades relacionades amb Joaquim Benítez" i que la primera queixa la van rebre el 2011 i ho van denunciar a la fiscalia de menors.

Aquesta confessió, segons fonts judicials, podria obrir la porta que les 17 persones que han denunciat també l’exprofessor, però que han vist arxivats els seus casos per la prescripció del delicte puguin ara acudir a la via civil per reclamar la responsabilitat de l’orde religiós. Aquest suposat encobriment, a més, confirma la sospita d’altres nois que van explicar als Mossos que havien sigut objecte d’abusos per part d’altres exdocents. Es van arribar a presentar 43 denúncies contra 12 exprofessors de tres escoles maristes.

En el procés contra Benítez pels quatre casos d’abusos sexuals figura l’orde religiós només com a responsable civil subsidiari (es farà càrrec de les indemnitzacions si no ho fa el processat), però únicament per ser propietària de l’escola on van passar els fets. Això sí, una acusació particular va reformar ahir la seva qualificació inicial i va reclamar que aquesta responsabilitat sigui directa. És a dir, que paguin les indemnitzacions els Maristes. 

"Recorda el que em vas prometre"

El pederasta confés va complir el promès a Manuel Barbero. El pare de la primera víctima que va denunciar els abusos a l’escola dels Maristes de Sants-les Corts va topar al matí als voltants de l’Audiència de Barcelona amb Benítez. Quan el progenitor del noi va veure el processat, que es dirigia al judici que se celebra contra ell, li va cridar: "Joaquim". L’acusat es va girar, es va aixecar una mica el passamuntanyes que portava i es va acostar a Barbero. Aquest li va dir: “Recorda, Joaquim, que em vas prometre que diries tota la veritat sobre el paper dels Maristes”. La resposta va arribar immediatament: "Ho faré".

Notícies relacionades

En aquell breu moment en meitat del carrer, Benítez va allargar la mà per donar-la a Barbero. El pare de la víctima li va dir que no ho fes. Tot i així, el pederasta va mantenir uns segons la mà, però no va arribar a poder estrènyer la mà Barbero, que la va rebutjar. Després d’això, el processat va seguir el seu camí cap al Palau de Justícia.

Les seqüeles

En la sessió del judici els psicòlegs i forenses van descriure les seqüeles que els han quedat a les víctimes de Benítez, sobretot als que els va fer fel·lacions. Una d’aquestes, per exemple, va optar per marxar de Barcelona per les dificultats que tenia per relacionar-se amb el seu entorn. "Li va donar oxigen", va concretar una psicòloga que el va tractar. Aquest testimoni va ratificar la versió de la fiscalia sobre l’afectat, al detallar els abusos practicats per l’acusat i que, com a conseqüència d’aquests, el noi pateix, entre altres seqüeles, "problemes amb figures d’autoritat", així com "dificultats per tenir un grau de proximitat amb els homes, fins i tot amb aquells que coneix". Està previst que el judici finalitzi aquest dimecres amb els informes del fiscal, de les acusacions i de la defensa.

Narcisista sense trastorn mental

Els dos forenses i el psicòleg que van examinar <strong>Joaquim Benítez</strong> van apuntar en el judici que el processat té un perfil "narcisista" amb "trets egocèntrics" i amb "relacions socials molt bones" que no encaixen amb una "psicopatia" com a trastorn de la personalitat, ni amb els criteris de la pedofília. Van precisar que les accions realitzades per l’exprofessor de l’escola dels Maristes són "actes sexuals amb menors", però que no s’emmarquen en el perfil de la pedofília perquè no són "actes impulsius que no puguin evitar-se", tampoc produeixen "alteracions en la seva vida personal" en cas de no realitzar-se, alhora que no existeix una "ansietat prèvia".