Els Mossos acusen els maristes d'ocultar informació de Benítez

El judici contra l'exprofessor de gimnàstica s'ha iniciat després de desestimar-se un acord

Els agents asseguren que el processat actuava amb un mateix "patró" per abusar

019df1cf-ede3-4880-884f-4772b9b28f7b-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / G.Sànchez

Dos mossos d’esquadra que van investigar els abusos sexuals perpetrats per l’exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez a alumnes del’escola dels Maristes al districte barceloní de Sants-les Corts van explicar aquest dilluns que el centre es va resistir a facilitar-los informació sobre l’acusat després de la primera denúncia presentada contra ell el 2011. Aquesta denúncia va ser interposada pel mateix orde religiós davant la queixa d’uns pares, però no al jutjat, sinó a la fiscalia de menors, que no té potestat per perseguir delictes comesos per adults. Al final, la família del nen va decidir no denunciar (és necessari) i el procés va acabar sent arxivat. A més, malgrat tot, l’exeducador no va ser acomiadat, sinó que es va donar de baixa voluntàriament, segons va reconèixer el que era vicari de l’orde religiós, Pere Ferré. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reconegut en roda de premsa que el seu departament "en el passat" podria "haver fet alguna cosa més".

Les declaracions dels dos agents i la de Ferré es van produir en el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona contra Benítez per presumptament haver abusat de quatre alumnes entre el 2006 i el 2010. Abans d’iniciar-se la vista, els advocats van mantenir una reunió de gairebé una hora per debatre la possibilitat d’un pacte que passaria per la confessió de l’exdocent i l’acceptació d’una pena de 17 anys de presó. El processat no va acceptar les condicions plantejades, ja que reconeix haver-se propassat només amb un exalumne i no amb els altres tres. A l’acabar la primera sessió del judici, el pederasta confés va demanar perdó a les víctimes i va assegurar que "hi havia més docents" implicats.

Les primeres a ser interrogades van ser les quatre víctimes de l’exprofessor, per a qui la fiscalia reclama 22 anys de presó. Va ser a porta tancada i evitant el contacte visual amb el processat. L’exalumne T. B. C. va explicar com Benítez va abusar d’ell. Segons la seva versió, en una de les classes, l’exdocent va tenir coneixement que patia una lesió a l’esquena i li va aconsellar que com que ell era massatgista titulat anés al seu despatx de l’escola. Un cop allà, l’acusat va fer estirar el nen en una llitera i va començar a fer-li massatges, baixant per l’esquena fins als genitals, “que va començar a tocar amb ànim libidinós”, afirma l’acusació pública. Després, el processat va asseure el nen sobre els seus genitals i va començar a moure’s com si el penetrés, sense arribar a fer-ho.

Opinió exprés

Amos del silenci

Emma Riverola

Escriptora

Por del professor

El noi no s’hi va resistir per por del que el seu professor pogués fer-li o dir a l’escola. Alguna vegada, Benítez va aconseguir que la víctima el masturbés a ell. També li feia petons a la boca amb llengua o li demanava que el penetrés analment, a la qual cosa T. B. C. hi accedia “davant la posició dominant” del que era el seu professor, relata el fiscal.

Una altra de les víctimes, M. G. P., va declarar que l’exdocent el va convèncer perquè anés al seu despatx per fer-li un massatge a les cames. Una vegada allà, el va fer estirar a la llitera, va començar a fer-li massatges i li va tocar els genitals. En aquest cas, el processat va fer una fel·lació al nen i, després, li va donar 10 euros, segons l’acusació. Els altres dos afectats també van detallar com Benítez els tocava o es fregava els genitals amb el seu cul.

Els dos mossos que van investigar el 'cas Maristes’ van afirmar que Benítez ha seguit un "patró" als llarg del temps per a presumptament abusar dels que eren els seus alumnes, segons la vintena de denúncies que al seu dia van rebre contra l’exdocent. Un dels policies va detallar aquesta manera d’actuar de l’acusat: “Portava l’estudiant a un despatx i amb el pretext de corregir-li una lesió començava amb tocaments als genitals, que prosseguia amb fel·lacions. Començava amb un massatge i acabava en els abusos”. Els primers fets denunciats es van produir el 1986, i l’últim, el 2011. 

El que llavors era vicari dels Maristes, Pere Ferré, que també va declarar ahir com a testimoni, va assegurar que el 2011, quan uns pares van comunicar a la direcció de l’escola Sants-les Corts que Benítez havia abusat del seu fill, van presentar la denúncia a la fiscalia, però va admetre que no van comunicar aquest fet a la Direcció General d’Infància i Adol·lescència (DGAIA) perquè "no en tenien l’obligació". L’ara “provincial” de la congregació religiosa va reconèixer que l’exprofessor va confessar davant la cap d’estudis que “havia tingut un moment de debilitat”. No obstant, no el van acomiadar. “Va quedar apartat de l’escola fins a nou avís”, va remarcar. L’exdocent, va detallar el testimoni, va firmar la seva baixa "voluntària" a l’escola. La queixa d’aquests pares va ser comunicada al claustre de professors.

L’acusat declara l’últim

Està previst que Benítez, que s’ha situat al costat del seu lletrat, sigui interrogat l’últim, just abans dels informes finals. La vista es prolongarà fins dimecres.

Notícies relacionades

Abans que les víctimes entressin a la sala, els advocats de l’acusació han sol·licitat l’admissió com a prova del documental ‘Shootball’ i la declaració del seu creador,Félix Colomer,així com una sèrie d’informes pericials. El tribunal va rebutjar, com va fer el jutge durant la instrucció del cas, la incorporació en el procés de la pel·lícula, en la qual Benítez confessa haver abusat d’exalumnes. Els magistrats van argumentar que no poden acceptar declaracions efectuades en l’àmbit extrajudicial. 

llegada benitez / periodico

L’encobriment

El coordinador de l’equip de protecció a la infància dels Maristes, Raimon Novell, ha negat aquest dilluns que la institució hagi encobert alguna vegada casos de pederàstia perquè sempre que n’han tingut coneixement els han denunciat, com així va passar amb el professor Joaquim Benítez el 2011. "Hi ha una persona acusada, que és el senyor Joaquim Benítez i no és la institució marista la que està acusada ni està posada en dubte. Igual que el senyor Benítez haurà d’assumir la seva responsabilitat en el cas que li demanin, nosaltres sabem quina és la nostra responsabilitat per aquelles coses que van passar en el passat en els nostres centres i que lamentem profundament", ha dit.