COL·LECTIUS

Les víctimes d'homofòbia a Catalunya es dupliquen en un any

L'Observatori contra l'Homofòbia ha rebut 35 denúncies aquest 2019, el doble si es compara amb el mateix període del 2018

Els activistes demanen pedagogia en escoles i instituts perquè el perfil de l'agressor cada vegada és més jove

zentauroepp47235337 el prat de llobregat 05 03 2019  sociedad   concentraci n de190318120241

zentauroepp47235337 el prat de llobregat 05 03 2019 sociedad concentraci n de190318120241 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el que portem d’any s’han detectat el doble d’atacs homòfobs contra el col·lectiu LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals) a Catalunya que durant el mateix període de l’any anterior. Ho asseguren els responsables de l’Observatori contra l’Homofòbia, que des de principis de gener fins avui ja han atès 35 víctimes, quan el primer trimestre del 2018 van ser 16.

La majoria d’atacs són agressions, insults o vexacions que tenen lloc a Barcelona durant el cap de setmana. Els activistes han demanat mesures de sensibilització entre els més joves, perquè han detectat que l’edat de l’agressor es referma en l’adolescència i la primera joventut. 

Una persona cada dos dies

Durant aquest 2019, cada dos dies una persona s’acosta a l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya per reportar que ha sigut víctima d’un atac homòfob per la seva identitat sexual i de gènere. És a dir, per ser gai, lesbiana, transsexual o bisexual. Una situació que creix, perquè durant l’any passat es reportaven aquests casos una vegada cada quatre dies. "Notem un augment de les agressions, però també és cert que la gent veu la necessitat que quedi constància d’aquests fets i es registri el seu cas", ha explicat el coordinador tècnic de l’entitat, Cristian Carrer. Per exemple, aquest març han reportat una incidència al dia.

Escopinades, amenaces i insults

La majoria de víctimes s’han acostat a l’entitat per denunciar agressions. Per exemple, la pallissa que es va registrar al metro d’Urquinaona, o durant el Carnaval al Prat de Llobregat. Però no totes són físiques. "Hi ha persones que han hagut d’aguantar escopinades, amenaces i insults", ha explicat Carrer. I aquesta mena d’incidències solen ser les més nombroses. 

No obstant, des de l’entitat detecten que la majoria de casos que es denuncien acaben en no res. "La majoria de les víctimes no confien en la justícia, i tampoc ens consta que la Generalitat activi denúncies d’ofici, tot i que la llei ho permeti", assegura el coordinador. Per acabar amb aquesta situació, que segons els activistes genera "impunitat", s’ha establert una taula de coordinació amb els Mossos d’Esquadra, especialment pensada per a les agressions que es pateixen a l’àrea metropolitana de Barcelona durant el cap de setmana, que són la majoria de les que reporta aquesta entitat. També el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, s’ha mostrat "disposat", segons ha explicat avui l’entitat, a "estrènyer la comunicació i coordinació" dels casos a més d’iniciar campanyes de sensibilització.

Joves agressors

Una dada alarmant, i preocupant, és que al llarg de l’any l’Observatori està detectant que els agressors de les persones LGBTI són cada vegada més joves. "Nois adolescents estan protagonitzant el gruix d’agressions sofertes", ha assegurat Carrer. I en aquest sentit, han demanat a la Conselleria d’Ensenyament que aposti per la pedagogia a classe. "No només aconseguirem acabar amb aquesta xacra a cop de sentència", ha avisat el tècnic. Per això ha apuntat que la llei catalana contra l’homofòbia, aprovada fa quatre anys, incloïa educar en perspectiva de gènere, entre d’altres amb els llibres de text.

Assetjament masclista en festes

Al llarg del 2018, l’Observatori contra l’Homofòbia va estar present a 15 festes que van tenir lloc a Barcelona. La majoria, el Brunch in the City, Brunch in The Park, però també l’Off Sónar i el festival Digital. En total, 20 persones van reportar que havien patit assetjament. "La majoria eren dones que ens van explicar que un home les havia grapejat o vexat", explica la responsable del projecte Francisca Cifuentes. Tot i que també van haver d’intervenir en algun cas d’aquestes característiques entre homes homosexuals.

Notícies relacionades

"Estem parlant de comportaments masclistes, els homes se senten amb el poder de grapejar una altra persona, normalment les dones," ha relatat Cifuentes. D’aquestes 20 agressions, només en un cas es va aconseguir trobar l’agressor i expulsar-lo. "El principal problema que tenim és localitzar-lo a la festa", assenyala. Ara aquest projecte de "Festes amables", es vol estendre amb altres festivals i locals. Un exemple, la discoteca Razmatazz, que segons els activistes, els ha demanat de col·laborar al seu local.

Radiografia mensual

Davant d’aquest augment de casos, l’Observatori s’ha proposat reportar una radiografia de les denúncies que reben cada mes. Des d’avui, aquesta entitat es troba ubicada en el nou centre LGTBI de Barcelona, ubicat al carrer de Borrell, que només obrir ja va viure un atac homòfob. Des que es va obrir, hi ha hagut 50 persones que s’han dirigit a aquest espai per fer diverses consultes. Entre les quals, dubtes sobre com actuar davant l’assetjament laboral, dificultats per trobar feina, informació per iniciar un procés de canvi de sexe, reproducció assistida o per acompanyar millor els seus fills.