EL GOVERN ESCALFA EL 8-M

Ribera considera que les reflexions de Casado "ofenen les dones"

Ábalos acusa el líder del PP d'enviar "missatges molt confusos" sobre la vaga feminista, mentre que Marlaska afirma que defensar-la és "la més gran de les neutralitats polítiques"

rjulve45972495 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202337

rjulve45972495 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202337 / DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Agencias

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha opinat aquest dilluns que les declaracions del president del PP, Pablo Casado, sobre l’avortament  i altres propostes per legislar sobre gestació subrogada, "ofenen les dones".

A Radio Euskadi, Ribera ha retret les declaracions en què Casado deia a 'El Español' que les dones, abans d’avortar, han de saber "el que porten dins: una vida autònoma" i afirmava que l’avortament és lliure a Espanya en un embaràs de cinc mesos, no les 14 setmanes que estipula la llei.

"Aquí cap de nosaltres pensa que podem ser objecte de regulació per parir nens per a terceres persones, ni ens han d’explicar el que significa estar embarassada", ha indicat mentre ha assegurat sentir-se "molt orgullosa" de les seves tres filles, "a qui no farà falta que ningú els ho expliqui".

Segons ha dit, prendre les dones "per objecte de protecció i cautela, o per objecte de producció, és una cosa ofensiva, tirant curt". Ribera ha criticat "que hi hagi gent que vulgui tenir responsabilitats públiques" i, no obstant, facin "consideracions sobre el que ha de ser el paper de la dona" que "pensàvem que ja no formaven part del que és tolerable ni del que els ciutadans consideren acceptable".

Sobre el 8-M, ha opinat que "és un dia per reivindicar, amb voluntat i accent constructiu, el paper que ens correspon exercir a les dones". 

Missatges "confusos"

En aquesta mateixa línia, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat que observa "molta desesperació a la dreta" i ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, d’enviar "missatges molt confusos".

Ábalos ha contestat així a les declaracions de Casado d’aquest dilluns a Nueva Economía Fórum, en què acusa el Govern de fer "guerra bruta" al PP des de la Moncloa i crida a no "col·lectivitzar" les dones apel·lant a una cita de Pío Baroja: "És més fàcil portar el ramat que l’ovella sola".

Després que Casado hagi assenyalat que "està molt bé que ens declarem tots feministes però sense col·lectivitzar i sense mentir ni fer demagògia", Ábalos creu que el líder popular tracta d’oferir "alguna idea que no sigui realment el que pensa, perquè sap que és bastant incorrecte el que pensa i llavors prova d’enviar-nos missatges molt confusos".

En tot cas, el també secretari d’Organització del PSOE ha apuntat que "no és l’únic, perquè també he sentit un concepte nou de feminisme liberal", ha dit en al·lusió a Ciutadans.

Per Ábalos, això "recorda molt a allò de democràcia orgànica". "El problema és que no hi havia democràcia, i quan en diem feminisme liberal el que estem dient és que no hi ha feminisme. No ho volen entendre, no ho volen assumir, aquest és el problema", ha sentenciat.

Al seu entendre, "el senyor Casado cada vegada que intenta predicar ens crea una gran confusió en aquest país, però jo crec que si parlés clar ens trobaríem amb un conservador molt poc proporcional a l’edat que té", ha conclòs.

Algoritmes discriminatoris

Per la seva part, la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha assegurat que al sector tecnològic es reprodueixen de manera "particularment accentuada" totes les diferències de gènere del món real, i que, en concret, els algoritmes i la Intel·ligència Artificial (IA) que s’estan desenvolupant en l’actualitat reprodueixen també els mateixos biaixos discriminatoris, la qual cosa pot afectar en el futur la igualtat d’oportunitats.

Així ho ha manifestat aquest dilluns en la inauguració d’una jornada al Ministeri per presentar el ‘Llibre blanc de les dones en l’àmbit tecnològic’, un document que pretén "donar visibilitat" i "analitzar" la bretxa de gènere entre homes i dones amb la intenció de servir de guia per als poders públics a l’hora de proposar mesures efectives per abordar aquesta desigualtat.

"Estem construint un nou món comptant encara menys amb el punt de vista femení", ha advertit la ministra, que lamenta que les dones en el sector tecnològic siguin "minoria".

Falta de visibilitat

La ministra atribueix aquesta desigualtat a "factors de diversa índole" com l’escassa presència de dones en carreres cientificotècniques, que es tradueix en una menor presència al món laboral, però també a la falta de visibilitat de dones referents. "És difícil que les nenes vulguin ser una cosa que no veuen", comenta Calviño, que afegeix altres factors com les barreres per accedir a un lloc de treball qualificat o els obstacles al finançament per a empreses tecnològiques.

Calviño ha posat sobre la taula algunes dades per donar compte d’aquesta desigualtat en el sector, que és més accentuat a Espanya: només el 30% dels 7 milions de llocs de treball tecnològics a Europa estan ocupats per dones, quan a Espanya aquest percentatge baixa al 15,6%, que a més és 4 punts inferior a les dades del 2006.

Malgrat aquestes dades, subratlla que la bretxa salarial entre homes i dones en l’àmbit tecnològic és menor que en altres sectors, i en el model de governança es comença a notar això en institucions econòmiques internacionals com l’FMI, el BM i l’OCDE, que estan començant a incorporar a dones economistes en alts càrrecs.

Un altre factor positiu per a la ministra és que "la societat espanyola està entre les més igualitàries del món", segons confirma el World Index, "tot i que de vegades ens preocupin campanyes i actituds negatives contra el feminisme, que no són sinó actituds negatives davant la igualtat, perquè feminisme és igualtat".

Qüestió de drets humans 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha deixat clar que defensar el 8-M no significa assumir una política en concret, sinó al contrari, "la més gran de les neutralitats polítiques", ja que la igualtat de la dona és qüestió de drets humans.

"O estem tots en això o alguna cosa ens hem de qüestionar", ha emfatitzat el titular d’Interior preguntat sobre el Dia Internacional de la Dona aquest dijous i, especialment, pel fet que els perfils de Twitter d’alguns ministeris o el de la Guàrdia Civil hagin substituït el seu habitual escut per un altre logo en el que es pot llegir "Temps de dones 8-M 2019".

Segons el parer del ministre és "una cosa encomiable" que associacions de guàrdies civils, sindicats policials o qualsevol organisme del ministeri adoptin aquesta actitud que "de cap manera suposa assumir una política en concret".

"Em sembla la més gran de les neutralitats polítiques, perquè és matèria de drets humans", ha insistit Marlaska, que també ha defensat l’aprovació en l’últim consell de ministres d’un reial decret llei amb mesures "més actives" en la defensa real i efectiva de la igualtat.

Veto universitari

Per la seva part, la ministra d’educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha destacat que el 8 de març de 1910 es va aixecar a Espanya el veto a la presència de dones a la Universitat amb la publicació d’una Reial Ordre del Ministeri d’Instrucció Pública "permetent per primera vegada la matriculació d’alumnes a tots els establiments docents".

"Aquesta important fita en l’avenç cap a la igualtat va ser possible per la tenacitat i decisió d’algunes dones, com Concepción Arenal i moltes d’altres, que van decidir rebel·lar-se contra regulacions injustes que impedien el seu accés al coneixement i el seu ple desenvolupament com a éssers humans", rememora Celaá en un escrit de presentació de l’informe 'Igualtat en xifres MEFP', publicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona pel Ministeri.

En el seu escrit, la ministra i portaveu del Govern de Pedro Sánchez valora els avenços de la dona en el món educatiu, com revela l’informe, en què destaca la presència femenina en la docència espanyola, on les dones representen el 66,5% de tot el professorat no universitari.

Notícies relacionades

"En els últims 40 anys s’ha produït un avenç vertiginós en la incorporació de la població en general a tots els nivells del sistema educatiu, però molt especialment de les dones. Mostra d’això és la presència massiva de les dones en els nivells educatius superiors, la qual cosa es pot qualificar d’autèntica revolució", apunta Celaá amb referència a una altra dada que aporta l’informe del Ministeri: el 51,9% de les dones espanyoles de 25 a 29 anys han finalitzat estudis superiors.

A pesar d’aquests "avenços", la ministra assenyala reptes com la bretxa que hi ha entre homes i dones en sectors com les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. "Segons dades de l’últim estudi PISA, a l’entorn OCDE, el 12% dels nois davant el 5,2% de les noies esperen treballar en ciència i enginyeria. En les tecnologies de la informació i la comunicació esperen treballar, de mitjana dels països OCDE, el 4,7% dels nois, i només el 0,4% de les noies", exposa Celaá.