01 juny 2020

Anar al contingut

Alerta sanitària

Sanitat demana no consumir aliments infantils Modilac i Blemil per salmonel·la

A Europa s'han detectat casos de salmonel·losi, cap d'ells a Espanya, que poden estar lligats al seu consum

El Periódico

Sanitat demana no consumir aliments infantils Modilac i Blemil per salmonel·la

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) recomana no consumir determinats lots d’aliments infantils de les marques Modilac i Blemil, després de la detecció a Europa de casos de salmonel·losis –cap d’ells a Espanya– que poden estar lligats al seu consum,.

En una nota, l’Aecosan recorda que el passat 25 de gener es va publicar una notificació d’alerta sobre la infecció per ‘salmonella poona’ en lactants a França associada al consum d’aquests aliments infantils de la marca Modilac, comercialitzats per l’empresa francesa Sodilac i fabricats a Espanya.

Des d’aleshores s’han detectat nous casos a França, Bèlgica i Luxemburg, "també suposadament" relacionats amb el consum d’aquests preparats infantils, i tots ells presenten una evolució favorable.

Donat que l’origen de la indústria de fabricació és Espanya, s’han realitzat "nombrosos" controls i anàlisis, tant per part de l’empresa com de les autoritats, i de moment totes les analítiques dels productes i les instal·lacions han donat resultats negatius, assenyala la nota de l’Aecosan.

No obstant, es continua amb les investigacions per localitzar dins de la indústria el possible focus de contaminació que hagi pogut afectar els productes.

La fàbrica, a Astúries

Com a mesura cautelar, Astúries, on s’ubica la fàbrica, ha suspès cautelarment una de les torres d’assecatge de l’empresa i ha retirat del mercat tots els productes a base d’arròs que hi van ser elaborats.

Segons la informació rebuda a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació, a més dels productes de la marca Modilac, que ja han sigut retirats del mercat per part de les autoritats franceses, també estan afectats productes dels Laboratoris Ordesa, S.A. 

Es tracta de Blemil Plus 1 arròs, de 400 g (lots 1068-132, 1087-122, 1927-124, 2698-137, 3097-126 i 3408-141) i Blemil Plus 2 arròs, de 400 g (lots 1088-190, 1107-173, 1107-173 X, 1937-176, 2698-197, 2698-197 X, 3107-180 i 3408-204).

Les autoritats de les comunitats autònomes han donat la instrucció de retirada de tots els productes afectats en qualsevol punt de la seva possible distribució. 

També l’empresa afectada està col·laborant activament en la recuperació de tots els productes que encara es troben a les plataformes de distribució i els punts de venda.

D’altra banda, ja que són de venda exclusiva en farmàcies, l’Aecosan ha informat al Consell de Col·legis Farmacèutics d’Espanya i a l’Associació Espanyola de Pediatria per al seu coneixement i recolzament en la difusió d’aquesta informació.

Tenint en compte la llarga durada d’aquests productes, és "molt possible" que algun d’ells ja es trobin als domicilis particulars, i per això es recomana als consumidors que s’abstinguin de consumir-los i els tornin al punt de venda.