ABUSOS SEXUALS A L'ESGLÉSIA

Àudio: "Els seus propis companys de Montserrat li passaven tot", declara una víctima d'abusos d'Andreu Soler

J. R . Martínez, la tercera víctima que relata abusos d'un religiós de Montserrat, recorda que era "vox populi" que tenia "les mans molt llargues"

jr-martnez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

J. R. Martínez, la tercera de les persones que ha manifestat haver patit abusos sexuals per part del monjo de Montserrat Andreu Soler, ha relatat de nou en un àudio el seu testimoni per a la web d’EL PERIÓDICO, 24 hores després de l’entrevista en què va revelar els fets. El seu testimoni es refereix als fets del 1971, quan treballava al monestir, en un episodi en el qual va ser objecte de tocaments en un context similar al que han relatat dues persones més, Miguel Hurtado, que va relatar aquests abusos que van passar entre el 1997 i el 1998 a aquest diari i al documental 'Examen de conciencia', emès per Netflix i dirigit per Albert Solé, i Ricard Zamora, que ha explicat el seu cas al diari 'Ara'. El portaveu de Montserrat ha declarat avui que es traslladarà la informació disponible sobre aquests dos últims casos, dels quals ha assegurat no haver tingut coneixement previ, a la comissió d’investigació que ha creat. 

Aquesta és la transcripció de les declaracions: "Per a un jove, adolescent, que algú et comenci a grapejar doncs et crea un sentiment d’indefensió. I això una mica va ser el que em va passar en aquella època en Montserrat. Un dia, perquè a partir d’aquí ja no vaig tornar a visitar aquest lloc ni a tenir cap relació amb aquest monjo benedictí.

Els treballadors de Monsterrat teníem un monjo que era una mica  el coordinador de les relacions més o menys religioses o d’amistat, que era el Germà Andreu. Llavors fèiem uns exercicis de meditació o d’ajuntar-nos i d’estar junts i conèixer-nos i tot això. De crear camaraderia. I anàvem a una ermita on menjàvem, parlàvem i ens coneixíem i després cadascú dormia... Hi havia molt poques llits i dormíem el mateix dos i dos, o tres i dos. I a mi aquella nit em va tocar, o ja directament el Germà Andreu em va dir que havia de dormir amb ell en una llitet que hi havia. I ja està. El que passa és que va començar amb tocaments i totes aquestes coses. I això va ser tot. No va ser un cas de violència, sinó d’una manera diguem... [¿sigil·losa?] sí, sigil·losa. Jo per com era el Germà Andreu, per les seves formes, pel seu estil, i després pels comentaris entre els joves que quan deien '¿has anat a l’ermita?' i la gent reia i deia "no, que aquest és un..., que té les mans molt llargues".

Notícies relacionades

Era ‘vox populi’ entre els joves que era una mica així.  El que passa és que en aquella època un monjo tenia molt poder i ningú reclamava, i els seus propis companys de Montserrat li passaven tot, no li donaven importància o jo què sé. Aquesta és la meva impressió.

Jo vull dir que aquestes declaracions que estic fent 40 anys després les faig pel meu compromís amb la convivència i el respecte a les persones, sense caure en l’espectacle, sense caure en el mal a ningú, ni a institucions ni a persones".