Aquests són els nous límits de velocitat a Espanya

Aquest dimarts 29 de gener entraran en vigor les noves limitacions de velocitat en carreteres convencionals

5jmqjxrzshgqf1kyjvg7r1100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reducció de velocitat a 90 km/h a les carreteres convencionals entra en vigor aquest dimarts 29 de gener. La modificació del Reglament General de Circulació que contempla aquesta mesura va ser aprovada en el Consell de Ministres del 28 de desembre i publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’endemà, tot i que entra en vigor al cap d’un mes de la seva publicació, per donar temps als titulars de les vies afectades a realitzar canvis en la senyalització.

Carreteres convencionals: 90 km/h

Aquest mateix dilluns 28 de gener, els directors generals de Carreteres, Javier Herrero; i de Trànsit, Pere Navarro, han canviat l’últim senyal que limita a 100 km/h la velocitat en vies convencionals per la de 90 km/h, que ha tingut lloc en el punt quilomètric 44,120 de l’N-6, a Madrid.

En concret, suposa la desaparició dels diferents límits de velocitat genèrics establerts, 90 i 100 km/h per a turismes i motocicletes, en funció de si la via disposava o no de metre i mig de voral practicable, reduint-lo a una limitació general de 90 km/h.

Amb aquest canvi, Espanya s’alinea amb la majoria de països europeus, que estableixen una velocitat màxima en carreteres convencionals d’entre 80 i 90 km/h, exceptuant el Regne Unit (97 km/h), Alemanya, Àustria, Polònia, Romania o Irlanda (tots aquests amb límits de 100 km/h).

Nous límits de velocitat a Espanya / EL PERIÓDICO

Autopistes: 120 km/h

En autopista i autovia el límit continuarà sent de 120 km/h per a turismes i motocicletes, 90 km/h per a camions i furgonetes i 100 km/h per a la resta de vehicles, inclosos autobusos.

En aquest sentit, Navarro ha advertit que superar aquest límit fins a 120 km/h comportarà una sanció econòmica que continuarà incloent pèrdua de punts, entre dos i sis segons l’excés.

Vies sense pavimentar: 30 km/h

En el cas de les vies sense pavimentar, el límit de velocitat s’ha fixat en 30 km/h i aquesta nova limitació entrarà igualment en vigor aquest dimarts 29. 

Vies urbanes: 50 km/h

En els nuclis urbans la limitació a 50 km/h es manté, a excepció de trams com vies escolars o zones d’obres en les quals la velocitat màxima és inferior i dependrà en cada cas de la senyalització pertinent. 

Altres canvis

Amb aquest canvi normatiu s’uniformitza la velocitat delscamions en carreteres a 80 km/h, límit que és comú en la gran majoria dels països de la Unió Europea.

Notícies relacionades

En el cas dels autobusos, la limitació genèrica de velocitat és de 90 km/h a causa de la baixa sinistralitat continuada d’aquest tipus de vehicles, que en el cas d’Espanya té una ràtio de morts/tipus de vehicle (autobús) un 40% menor respecte a la ràtio total de la UE.

Malgrat aquesta velocitat, l’article 48 estableix una nova excepció a aquells autobusos que no tenen cinturó de seguretat, ja que aquests no podran circular a més de 80 km/h.