Presó per al pare del nadó de Pineda de Mar

L'home està acusat d'haver maltractat el seu fill de dos mesos

El nen va estar 17 dies a la unitat de cures intensives de l'hospital Vall d'Hebron

undefined46656759 punt d homenatge improvisat al nad  mort de pineda de mar  a190124204148

undefined46656759 punt d homenatge improvisat al nad mort de pineda de mar a190124204148 / Jordi Pujolar

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat d’Arenys de Mar que investiga la mort dillunspassat d’un nadó a l’hospital Vall d’Hebron amb greus lesions cerebrals ha ordenat aquest dijous l’ingrés a la presó del pare. En funció dels indicis que es desprenguin de les indagacions, el jutge decidirà quins delictes li imputa, que podria oscil·lar entre l’homicidi imprudent o dolós (amb intenció) i l’assassinat amb traïdoria.

El menor va ingressar el 4 de gener a l’hospital Vall d’Hebron, al qual va ser traslladat des de l’Hospital de Calella, amb un pronòstic molt greu i va morir 17 dies després per les lesions que patia. Aquest centre sanitari va activar el protocol del maltractament infantil i, després de la investigació de la Generalitat, es va retirar la custòdia dels progenitors. Els mossos van detenir el pare, que va quedar en llibertat amb càrrecs.

Segons el relat de la mare, l’home va confessar haver maltractat el menor poc abans que comencés a tenir convulsions. Després de la mort del petit i després d’haver analitzat la documentació aportada pels metges, el jutge ha decretat aquest dijous l’ingrés en presó provisional sense fiança per a l’home.

Notícies relacionades

Abans de l’episodi que va desembocar en la seva mort, el nen va ser atès en diversos centres sanitaris, tot i que la Conselleria de Salut assegura que no va activar abans el protocol per presumptes maltractaments al no haver detectat "cap incident que fos motiu d’activació" i els pares es van comportar "com la resta de pares".

Valoració del risc

La investigació realitzada per aquest departament recull que una infermera de l’Hospital de Calella va notificar a la treballadora social del mateix hospital que seria convenient fer un seguiment del nen per "possibles problemes d’educació sanitària dels progenitors" i que aquesta va contactar amb la treballadora social del centre d’atenció primària (CAP) que va iniciar el procediment establert i ho va comunicar a l’educador dels serveis socials municipals. Segons Salut, aquesta actuació es correspon amb el fixat en el protocol del centre i classificable com a "detecció de factors de risc lleu". També es va constatar que en alguns casos els facultatius que el van atendre no van tenir accés als seus antecedents clínics, tot i que es nega cap error clínic.