CLATELLADA AL PSOE

El Congrés tombarà avui el decret del lloguer del Govern

Podem, Cs, el PP i ERC anuncien que aquesta tarda hi votaran en contra

La formació d'Iglesias demana al Govern que aprovi un altre text consensuat, però Ábalos menysprea la idea

zentauroepp46649188 alquileres190122094326

zentauroepp46649188 alquileres190122094326 / MARTI FRADERA

2
Es llegeix en minuts
Manuel VIlaseró

El reial decret llei dels lloguers de vivenda serà rebutjat pel Congrés. Tot i que la votació no es produirà fins aquest dimarts a la tarda, el PP, Ciutadans, Podem i ERC han confirmat ja que hi votaran en contra, així que no serà convalidat. Només el PDECat, el PNB i Compromís recolzaran el text.  

Podem ha justificat el seu vot negatiu per la falta d’una regulació dels preusperò no només per això. La portaveu de vivenda de la formació morada, Lucía Martín, ha retret al ministre de Foment que només introduís al decret l’allargament de tres a cinc anys de la durada mínima dels contractes, i que en deixés fora, per exemple, que els lloguers no poden pujar anualment durant la seva vigència per sobre de l’IPC. Això ha provocat, segons la diputadad’En Comú Podem,  que molts contractes firmats per fons d’inversió hagin imposat partint del reial decret pujades abusives.

Menys d’un mes en vigor

La derrota de l’Executiu, a més de posar en evidència la seva debilitat parlamentària, convertirà en paper mullat l’allargament de tres a cinc anys de la durada mínima dels contractes i les limitacions a les fiances que inclou el decret. No hauran estat ni un mes en vigorinomés afectaran els contractes firmats durant aquest període.

La proposta de Podem és que el Govern aprovi un nou decret que, aquesta vegada, sí, hagi sigut consensuat amb Units Podem. Martín ha assenyalat que en la negociació d’última hora per intentar salvar el decret del Govern s’han acostat més les posicions que en els últims mesos.

Notícies relacionades

L’Executiu no sembla que estigui per la feina. El ministre de Foment,  José Luis Ábalos, ha dit que no "es pot estar fent decrets cada dia", que "ells mateixos", mentre que la portaveu parlamentària del grup socialista PSOE, Adriana Lastra, ha advertit que per tirar endavant un altre text amb tot el que demana Podem seria díficil tenir majoria parlamentària, perquè es necessita l’aval d’altres grups. 

Els arguments del PP i Cs

El PP ha argumentat que en l’escàs mes que el text ha entrat en vigor ja "s’han firmat menys contractes d’arrendament i més cars", segons la diputada Ana María Zurita. Segons el parer de Cs, no ofereix seguretat jurídica als propietaris ni aborda una regulació estatal sobre els lloguers turístics; mentre que el PP argumenta que en l’escàs mes que el text ha entrat en vigor ja "s’han firmat menys contractes d’arrendament i més cars", segons la diputada Ana María Zurita. Segons el parer de Cs, no ofereix seguretat jurídica als propietaris ni aborda una regulació estatal sobre els lloguers turístics.