El Govern intenta a la desesperada salvar el seu decret del lloguer

Podem manté la seva intenció de votar-hi en contra aquest dimarts perquè el text no recull la regulació de preus

Si el Congrés rebutja convalidar el document, quedaria derogada l'ampliació a 5 anys del termini dels contractes

zentauroepp46649925 psc  llogaters190121221446

zentauroepp46649925 psc llogaters190121221446

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Congrés rebutjarà avui la convalidació deldecret llei de la vivenda de llogueraprovat pel Govern al desembre tret d’un improbable acord d’última hora que l’Executiu busca desesperadament. Les negociacions d’aquest dilluns amb Units Podem han fracassat. Aquesta formació manté la seva negativa a recolzar-lo al no incloure la possibilitat que els municipis posin límit als preus mentre que ni el PP ni Ciutadans es mostren disposats a llançar cap salvavides a l’Executiu encara que sigui en forma d’abstenció.

La derrota de l’Executiu, a més de posar en evidència la seva debilitat parlamentària, convertiria en paper mullat l’allargament de tres a cinc de ladurada mínimadels contractes i les limitacions a les fiances que inclou el decret. No haurien estat ni un mes en vigor i només afectaria els contractes firmats durant aquest període.

No podrà retreure’s a Podem que no avisés amb temps. El decret es va aprovar per sorpresa el 28 de desembre mentre la formació morada en negociava el contingut. Al cap de poques hores, el seu líder, Pablo Iglesias, va recordar que “els pactes són per complir-los” en referència al fet que la regulació de preus formava part de l’acord pressupostari firmat amb Pedro Sánchez.

Després de pocs dies, Lucía Martín, portaveu adjuntadel grup d’UPi diputada d’En Comú Podem, advertia que rebutjarien el decret. L’havien llegit a fons i tampoc es respectaven els acords en matèria de desnonaments, del dret al tempteig i retracte de les administracions davant els voraços fons d’inversió, ni els terminis de preavís de l’arrendador al llogater.

Podem demana la retirada del decret

L’única opció que satisfaria Podemera la retirada del decreto el compromís d’aprovar-ne un altre de complementari en un termini concret. En les negociacions d’última hora d’ahir, tot i que hi va haver avenços, no satisfan Podem “ni en el contingut de la futura norma ni en les garanties” que es tiri endavant.

La proposta de tramitar-lo com a projectede llei una vegada convalidatplantejada pel Govern ha convençut dos grups també reticents, el PDECat i el PNB, que sí que hi votaran a favor, però no ha convençut Podem. Lucía Martín afirma que amb els estratagemes que l’oposició fa servir per retardar la tramitació d’altres normes podria acabar la legislatura sense que la regulació de preus s’establís blanc sobre negre.

Tot i que aquest argument ha sigut reiterat en diverses ocasions, al principi Foment no va creure que la formació d’Iglesias s’atrevís a ferefectives les seves amenaces, entre altres raons perquè desactivaria mesures llargament reclamades, com ara l’ampliació del termini mínim dels contractes.

El ministeri va fer un gest la passada setmana que pretenia estovar la posició de Podem.  La secretària general de Vivenda, Helena Beúnza, va enviar una carta a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en què li demanava l’elaboració d’una estadística dels preus de lloguer. La seva idea és que s’interpretés com un pas previ cap a la regulació dels preus. Però la formació morada creu que una cosa no té res veure amb l’altra. “El Govern del PP ja va anunciar una cosa així el 2017”, assenyala Lucía Martín.

Notícies relacionades

El PP ha recordat que des del primer moment va mostrar el seu desacord perquè “genera més inseguretat i desconfiança al mercat”. És més, va presentar una esmena a la llei de vivenda de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), en la qual plantejava rebaixar una altra vegada de cinc a tres anys el termini dels contractes.

 Ciutadans va decidir anunciar aquest dilluns que hi votarà en contra, perquè el decret fa “just el contrari del que necessita el mercat, que és més oferta i més seguretat jurídica per als propietaris”. “Amb menys oferta, com és obvi, els preus no baixaran”, afegeixen.