PLE EXTRAORDINARI

Podem dona un avís a Sánchez i tomba el decret dels lloguers

Els morats rebutgen convalidar la norma al Congrés per no limitar els preus

El Govern està disposat ja a reobrir les negociacions per incloure les demandes dels podemistes

ad11cb2f-c321-4ed6-9827-12a7fad01c9c-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan Ruiz Sierra

Podem va votar, aquest dimarts, en contra de la convalidació del decret sobre vivenda per considerar que el Govern no ha respectat el pacte previ alsPressupostos Generals, en què Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van acordar, entre altres assumptes, mesures per limitar el preu delslloguers. El rebuig de Podem suposa la derogació de la norma, un gest d’enorme transcendència a les portes de la negociació dels Pressupostos del 2019, la tramitació dels quals ni tan sols està assegurada. L’Executiu va prendre nota de l’avís i pocs minuts després de la votació a l’hemicicle va començar a reconduir la situació. Fonts socialistes es van mostrar obertes a tornar a asseure’s amb Podem per negociar quines “fórmules legals són les millors” per incloure les seves demandes, tot i que els morats aposten per “un nou decret llei que ho inclogui tot”.

El PP, Units Podem, Ciutadans, ERC, UPN, Bildu i Fòrum Astúries van votar en contra de la norma, que va ampliar fins als cinc anys la durada mínima dels contractes. El PSOE va obtenir el recolzament del PDECat, del PNB, de Compromís, de Coalició Canària i de Nova Canàries, insuficient per aconseguir convalidar-lo. És la primera vegada que el Govern de Sánchez no aconsegueix convalidar un reial decret llei. A causa de la seva precarietat parlamentària, amb només 84 diputats en la bancada del PSOE, el cap de l’Executiu ha fet servir aquest instrument legislatiu (que entra en vigor quan és aprovat pel Consell de Ministres) en 26 ocasions des que va arribar a la Moncloa i ha batut tots els rècords. Fins ara havia tingut èxit. Gairebé sempre gràcies a la majoria de la moció de censura, però també amb la col·laboració circumstancial del PP, que es va abstenir al desembre en un decret sobre la indústria de l’automòbil.

Actitud "obtusa"

Feia setmanes que els morats advertien que no els tremolaria el pols al votar en contra del decret tot i que inclogués algunes de les seves reivindicacions. La portaveu del grup parlamentari, Irene Montero, considera que Sánchez no pot donar per fet el ‘sí’ als Pressupostos si no compleix tota la part extrapressupostària de l’acord, com ara la regulació del mercat elèctric, la prohibició de la publicitat a les cases d’apostes i la derogació dels aspectes més controvertits de la llei mordassa. 

“No pots tenir una actitud tan obtusa amb només 84 diputats”, es va queixar al pati del Congrés Rafa Mayoral, diputat de Podem. El parlamentari es va mostrar obert a “continuar dialogant” amb l’Executiu per aconseguir treure “un reial decret que sigui un acord de la majoria parlamentària”.

“Era un acord potent sobre vivenda, que protegia una gran majoria [...] Han diluït el nostre acordi han deixat caure moltes mesures que, de mala gana, van acceptar quan vam negociar els Pressupostos. S’ha de garantir que els preus no puguin pujar indiscriminadament", va denunciar a la tribuna la diputada de Podem Lucía Martín. "No votem per fer-los mal, és un exercici de responsabilitat per demanar-los mesures que ajudin la ciutadania", va declarar Martín adreçant-se al ministre de Foment, José Luis Ábalos, abans de demanar-li un nou decret.  

A la Moncloa admeten la dificultat de posar d’acord, en el dia a dia, una majoria parlamentària com l’articulada entorn de la moció que va fer fora Mariano RajoyRajoy. La justificació de Foment, responsable del decret llei tombat, per no incloure la regulació dels preus del lloguer és que ni el PDECat ni el PNB recolzaven la mesura, una cosa que no s’acaben de creure a les files de Podem. Però els col·laboradors de Sánchez confien que el que ha passat aquest dimarts no vagi a més. “A cap dels nostres aliats els convé paralitzar l’Executiu i abocar-nos a unes eleccions anticipades”, assenyalen fonts del Govern.

Text sense consultar

Les cruentes disputes internes a Podem, que han portat Íñigo Errejón a renunciar al seu escó, també han influït en el seu vot, afirmen els socialistes. Consideren que estan immersos en la batalla orgànica i no li han dedicat tot el temps necessari a la negociació parlamentària aquests últims dies, cosa que els morats neguen al recordar que el Govern va portar el text del decret llei a un Consell de Ministres sense consultar-los res.  

Els socialistes van denunciar que els morats els van arribar a anul·lar alguna reunió. I és així, admeten a Podem. Van suspendre la que tenien convocada just després d’aquell Consell en en què el Gabinet va donar llum verda a un text que no els van consultar.

Notícies relacionades

El Govern assumeix el “revés” del Congrés, però també veu “un element positiu”:ERC i el PDECat van votar diferent. Els republicans van rebutjar el decret i els postconvergents el van recolzar. Els socialistes volen explorar aquestes divergències de cara a la negociació dels comptes.

Els republicans no li van donar suport, perquè el text no incloïa un índex de limitació per als preus abusius a les grans ciutats, com també volia Podem, i no frenava les compres dels fons d’inversió immobiliaris. El PDECat va denunciar la insuficiència del decret, però va decidir convalidar-lo i recolzar que es tramités com a projecte de llei, per introduir mesures que incentivessin fiscalment el lloguer o que tingués un índex de referència de preus.