Captació de fons d'inversors

A la presó dos fundadors d'iDental per un frau de 60 milions d'euros

Els detinguts havien creat una estructura societària per adquirir empreses amb el fals interès de reflotar-les.

recepcionclinicaidental

recepcionclinicaidental

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge José de la Mata ha enviat a la presó dos delsfundadors d’iDental, José María Garrido i Vicente Castañer Blasco, després de prendre’ls declaració per la seva presumpta implicació en un frau de 60 milions d’euros a través de la captació de fons d’inversors nacionals i estrangers amb l’aparent intenció de reflotar empreses.

De la Mata va prendre declaració aquest dijous a tretze detinguts per aquesta causa dimarts passat a Madrid, la Corunya, Alacant, Múrcia, Granada i Girona, i va decidir enviar a la presó a aquests dos imputats, segons han informat fonts jurídiques.

En l’operació també es va detenir alRegne Unit un altre fundador de la xarxa de clíniques, Antonio Javier García Pellicer, a qui es va imposar una fiança i està pendent que Espanya en tramiti l’extradició.

A l’empresari José Llorente Díaz, un altre dels detinguts en l’operació, el jutge li va imposar una fiança de 20.000 euros per eludir la presó i la resta van quedar en llibertat amb mesures cautelars com ara compareixences al jutjat i la prohibició de sortir d’Espanya. Entre els que van quedar en llibertat amb mesures cautelars hi figura Jorge Puga, exdirector de riscos de Bankia.

Aquesta entitat bancària ha denunciatPuga  per estafa després de detectar que va concedir de manera irregular prop de 46 milions d’euros al fons d’inversió Weston Hill, el mateix que posteriorment va adquirir les clíniques iDental.

Puga és l’antic director de riscos de la zona centre de Madrid, el seu principal territorial, en la qual es concedeixen a l’any més de 2.500 milions en crèdits i en la qual l’actual equip de Bankia va detectar operacions sospitoses.

Imputats per diversos delictes

Als detinguts en aquesta operació relacionada amb iDental se’ls imputen els delictes d’administració fraudulenta, pertinença a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alçament de béns, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Les indagacions van portar a comprovar que havien creat una estructura societària per captar fons d’inversors internacionals i entitats de crèdit espanyoles amb els quals adquirir empreses en problemes amb el fals interès de reflotar-les.

No obstant, en realitat les descapitalitzaven i desviaven els diners cap a altres societats sota el seu control, estafant així inversors, treballadors, proveïdors i clients.

Mode d’actuació

Es calcula que el frau podria ascendir a 60 milions d’euros i els investigadors creuen que en alguns casos els detinguts també comptaven amb la connivènciad’empleats d’entitats de crèdit, que eren els encarregats de concedir els préstecs per realitzar les inversions.

Alhora es feia ús de testaferros, societats pantalla i comptes pont, controlats per l’organització, per a progressivament descapitalitzar les empreses i ocultar el destí final dels diners estafats.

Notícies relacionades

En el cas d’iDental també s’aconseguien fons per al’enriquiment personal mitjançant l’engany als pacients, a qui se’ls feia contractar préstecs per al finançament de tractaments dentals amb suposats descomptes, que podien assolir el 80% d’un pressupost inflat a base de subvencions que en realitat no existien.

Pretenien, per tant, obtenir la quantitat més gran possible de diners en efectiu, sense importar-los els mètodes i sabent que no es completarien els tractaments i que la qualitat del material odontològic era molt deficient.