Tasca social

La Caixa celebra una dècada acompanyant persones al final de les seves vides

Un programa de l'entitat ha recolzat més de 150.000 ciutadans i 200.000 familiars

La Caixa celebra una dècada acompanyant persones al final de les seves vides

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Acompanyar fins al final de la vida. És un dels programa socials de La Caixasocials de La Caixa, un projecte que celebra una dècada, durant la qual a recolzat més de 150.000 persones i més de 200.000 familiars. Aquest dijous l’entitat ha organitzat una trobada a Madrid en què es retrà un homenatge als professionals, experts, familiars i voluntaris que desenvolupen el programa, i a les persones que ja no hi són però que han format part de la iniciativa.

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, destaca que “el programa va néixer com una petita llavor d’esperança, conseqüent amb la missió fundacional de l’entitat de dedicar-se amb preferència a les persones més vulnerables de la societat. La finalitat d’aquest projecte és aconseguir una atenció integral basada en el recolzament emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars, i també en l’atenció al dol, el recolzament a professionals de cures pal·liatives i l’acompanyament a càrrec de més de 1.000 voluntaris de tot Espanya.

Actualment, el programa s’implementa en 128 hospitals de tot Espanya i en 133 unitats de recolzament domiciliari, a través de 42 equips d’atenció psicosocial, (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

Un recolzament d’èxit

Notícies relacionades

La primera avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90% els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L’estudi estableix que el 92% de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90% asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest recolzament.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, assistirà a l’acte d’homenatge. Es tracta d’una trobada en què es compartiran experiències, aprenentatges i eines per afrontar el tram final de la vida i l’etapa de dol.